Sokolov: Začal svoz podzemních kontejnerů (TV Západ)

Několik let trvající snaha města Sokolova o spuštění svozu komunálního odpadu z podzemních kontejnerů se ve čtvrtek završila prvním výsypem v ulici Chelčického. Při rekonstrukcích některých komunikací a chodníků se postupně zřizovala podzemní stanoviště.

dezinfekce

Na zahájení činnosti se čekalo, až bude počet hnízd dostatečný na to, aby se pořídil nový vůz. 

"Svým způsobem je to historická, přelomová událost pro město Sokolov, protože my jsme dneškem počínaje opravdu najeli na ten systém podzemních kontejnerových nádob, usilovali jsme o to již delší dobu. Byli jsme inspirováni i mnoha městy, kde to už bez problému funguje a jako velký přínos v tom vidíme zejména ty hygienické podmínky. Vidíme i vzhledově, že to vypadá mnohem lépe než ty kontejnery, budou lépe udržovatelné, alespoň co se týče okolí a koneckonců i objemově se značně liší, protože ty žluté klasické kontejnery nebo modré podle toho, o které komoditě mluvíme, jsou o obsahu tisíc litrů. Tyto jsou pěti kubíkové, to znamená pět kubických metrů," popsal místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Po celém městě je v současné době na pěti místech 11 stanovišť s celkem 33 podzemními kontejnery. 

"My samozřejmě toto nepovažujeme za konečné číslo, spíš je to jakási startovací etapa toho velkého závodu, který se jmenuje podzemní kontejnery. A jsme velice rádi, že ulice Chelčického, kde jsme v současné době, Petra Bezruče, Lidické nábřeží, Švabinského, tak zkrátka tam všude už ty kontejnery fungovat budou," slíbil místostarosta. 

Svozový vůz vyšel zhruba 6,5 milionu korun. Speciální auto by stálo ještě o 3,5 milionu více. 

"Takže jsme zakoupili multifunkční vůz z tohoto důvodu, aby byl univerzální jak na vývoz podzemních kontejnerů, tak i na ostatní spotřebu města, převoz materiálů, vývoz bioodpadu apod. To auto může vážit až 26 tun. Celková váha samotného vozidla je 12 tun, takže můžeme vyvážet 14 tun v kontejneru. V jeden den budeme vyvážet separovaný odpad a druhý den budeme vyvážet komunální odpad, Ale pokaždé, vždycky jednu komoditu zvlášť," vysvětlil využití vozidla Tomáš Najvar, jednatel společnosti SOTES Sokolov. 

Během prvního výsypu si odbyl premiéru také pracovník, který dosud trénoval nanečisto s jinými kovovými nádobami.

"Vytahuji to poprvé, takže dneska jsem se snažil, aby se něco nerozbilo, musí se opatrně. Já jsem jezdil s jeřábem, dělal to dříve, takže člověk to trošku ovládá no, ale musí se to zkoušet. No ale jako je to dobrý," komentoval novou činnost Zdeněk Marek, pracovník firmy SOTES Sokolov. 

"Byla na poprvé trochu tréma?" zeptal se redaktor. 

"Tak všude je tréma, aby něco někdo nerozbil, že jo. To je prostě je to nový všechno, nový auto, nové tohle, tak aby pak tady dělal ostudu člověk, tak to taky nemá cenu," s úsměvem dodal Marek. 

A zároveň ukázal řídící jednotku, kterou ovládá samotný výsyp. 

"Tady máte třeba otoč ramene, hlavní rameno, zvedání z dolu, druhý rameno dolu, výsuv nějakých 12 metrů ramene a tady to jsou vlastně to spouštění, otvírání a zavírání kontejnerů. A tady máte ovládání hlavní. Prostě může se chcípnout motor, tady nám ukazuje, když jsme třeba nahnutí do strany. No tady máte želvu, že si můžete dát aby to šlo jemně prostě a tady tímhle se ovládá. Když skládáte kontejner nebo skládáte, tak tady je vlastně se zmáčkne a ono to automaticky se to složí samo," rozebral ovládácí pultík Marek. 

Město dosud zaplatilo za instalaci všech podzemních kontejnerů okolo 10 milionů korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy