Sokolov: Vznikl stálý sklad potřebných věcí pro pěstouny (TV Západ)

Na sokolovském sídlišti Michal vznikl stálý Skládek pro pěstouny v Karlovarském kraji. V budově města na adrese Křižíkova 1776 najdou pomoc s oblečením a dalšími potřebami pro děti nejen pěstouni, ale také maminky v tíživé životní situaci.

dezinfekce

Slavnostního otevření se v pátek 26. května zúčastnili zástupci města, Sokolovské bytové a média. 

„Stojíme v prostorách, které město koupilo před covidem. Byla tady dříve Zapomněnka a my jsme to koupili, protože jsme se báli, co by se z toho mohlo stát. Pak přišel covid a bohužel se nedařilo vymyslet smysluplné uplatnění pro tyto prostory. Až tedy přede dvěma měsíci jsme se spojili s pěstouny a to je to, co jsme vlastně hledali, co je potřeba a co bude pomáhat lidem,“ uvedla místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. 

V rekordně krátké době se v samostatně stojící budově zprovoznily prostory, kde dobrovolníci shromažďují oblečení, boty, hračky a další potřeby pro děti. Největší zájem je o věci pro děti do 4 let. 

„Jsme pěstounky na přechodnou dobu. Je nás pět s tím, že jsme potřebovali nějaký sklad, nějaké prostory, protože náš domov není nafukovací. Takže jsme se nejprve spojili v tom, že potřebujeme si někam uložit  vlastní věci a pak vlastně nás napadla jediná záležitost a to, že budeme pomáhat i ostatním pěstounům. Nejenom přechodným, ale i dlouhodobým. I těm, co jsou v biologické rodině, nejenom tedy v náhradní rodině. Takže tím to celé začalo. Město Sokolov bylo úplně úžasný. Tyto prostory byly takhle zařízené. My už jsme jenom jako dámy sem přišly, hezky jsme si to uklidily načančaly, připravili věci a takže město Sokolov nám krásně vyšlo vstříc. Hlavně teda kvůli regálům. Samozřejmě máme jednu kolegyni, která zase má kontakty na obchody, takže krabice od banánů, abychom to měli kde skladovat. Takže jsme taky jako multifunkční,“ popsala pěstounka na přechodnou dobu Alexandra Skočilová.

Pomoc centra spočívá v darech od lidí, kteří doma mají přebytečné dětské věci a donesou je do zařízení. 

„Samozřejmě budeme rády za jakýkoliv dar. Byly bychom rády, aby bylo oblečení čisté, nejenom tedy oblečení, ale to jsou hračky, jsou to boty, nábytek, všechno. Takže bychom rády to si ještě tady daly do kupy, ale už i teď v tuto chvíli, kdyby kdokoliv přišel s tím, že opravdu nemá a potřebuje pomoc, tak už jsme schopné něco i darovat a dát dál,“ potvrdila Skočilová. 

Nové, ale i obnošené věci sklad stále přijímá. Podmínkou je, aby byly čisté a neponičené. 

„Rádi bychom, aby dárci, kteří nám něco přinesou, nám dávali oblečení, který je dál použitelné. To znamená, aby nebylo znehodnocené, roztrhané, protože takové věci stejně budeme vyřazovat. Nejsme odpadkový koš. Určitě tady budeme každé úterý. Budeme tady od devíti do půl dvanácté a od dvou hodin do pěti. Jinak budeme celý týden od pondělí do pátku až do šesti hodin do večera na telefonech, které budou zveřejněné na Facebooku a budou i uveřejněné tady na budově,“ dodala pěstounka na přechodnou dobu Hedvika Špírková. 

Město poskytlo prostřednictvím Sokolovské bytové organizátorkám skladu prostory zdarma. 

„Ty přípravy opravdu byly rychlé, protože všichni, když se dozvěděli, k čemu tyto prostory budou určeny, tak zapracovali rychle. Ať to byli úředníci na městě, který museli připravit všechny podklady, aby to bylo legislativně smluvně dobře, ať to byla Sokolovská bytová, která má v gesci tento domeček a udělali všechny úpravy. A dalším partnerem je Městský dům kultury, který se stará o to, aby o nich bylo vědět. Pěstouni mají tyto prostory zdarma k užívání, včetně energií. To všechno jde za městem a pěstounky a pěstouni jsou skvělí, protože oni sami tady budou pracovat bez nároku na odměnu,“ doplnila místostarostka. 

Další informace najdete na veřejné facebookové skupině s názvem Skládek pro pěstouny Sokolov.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy