Sokolov: Vymezené lokality ruší doplatek na bydlení

Vedení města stanovilo několik částí města, kde nebudou vypláceny doplatky na bydlení. Oznámilo to v pondělí na mimořádné tiskové konferenci s tím, že úřad práce tak bude postupovat u nově uzavíraných smluv.

dezinfekce

Opatření vyplývá z posudku, který si nechalo město vypracovat vládní Agenturou pro sociální začleňování. Ta mimo jiné ukázala, že v Sokolově během posledního roku výrazně vzrostl počet obyvatel, kteří bydlí v nájemních bytech, pobírají neúměrně vysoké dávky pomoci v hmotné nouzi a přitom mají negativní vliv na život ve městě. Jsou nepřizpůsobiví, hluční, nechodí do zaměstnání a často ani neposílají děti do školy. Město přitom myslí na oprávněné příjemce této pomoci a je připravené řešit takové případy individuálně.

Opatření se týká například lokality u vlakového nádraží, kina Alfa, nebo nad koupalištěm. Město se tak snaží eliminovat takzvaný obchod s chudobou, kdy soukromí vlastníci pronajímají předražené byty sociálně slabým rodinám, které bydlení hradí z uvedených sociálních dávek.

„Prozatím jsme vymezili tyto lokality. Říkám prozatím, protože nevylučujeme možné rozšíření tohoto opatření nad rámec vyhraněného území. To pro případ, že by se měl problém přesunout za jeho hranice,“ uvedl starosta Jan Picka a dodal, že stát by mnohé usnadnil zavedením takzvaných cenových map, které by u nemovitostí stanovily horní cenovou hranici.

Do Sokolova se za poslední rok přistěhovaly stovky lidí z různých částí republiky. Značná míra z nich nenastoupí do zaměstnání, v malých bytech žijí několikačetné rodiny, dělají nepořádek a hluk. Město za tu dobu zaznamenalo řadu nových problémů nejen v agendě odboru sociálních věcí ale také ve školách.

„Vyzkoušeli jsme všechny možnosti, absolvovali jsme mnohá jednání, včetně úřadu vlády, obrátili jsme se na vedení Karlovarského kraje, intenzivně jsme vše probírali s vedením úřadu práce, agenturou pro sociální začleňování. Novela zákona o hmotné nouzi nám to trochu usnadní,“ řekla k využití tzv. opatření obecné povahy místostarostka Renata Oulehlová.

Na dotazy novinářů, jak bude město řešit dopady na ty klienty, kteří budou ve skutečné nouzi, místostarostka odpověděla: „máme k dispozici 330 nízkonákladových bytů, s úřadem práce zůstáváme neustále ve spojení a připravili jsme několik dalších opatření pro tyto případy. Chceme tímto zásahem předně chránit ty, kteří chodí poctivě do práce, vychovávají děti a chtějí žít v klidu.“

Podobný problém trápí více měst. Kromě Karlovarského kraje to jsou zejména Ústecký a Moravskoslezský.

„Obdržená studie od vládní agentury alarmujícím způsobem zmapovala sokolovský obchod s chudobou a ukázala na řadu paradoxů. Jak je například možné, že pronajímání stovky bytů není podnikání, neprobíhá tedy kontrola, nic se neúčtuje. A pomoci na centrální úrovni jsme se nedovolali. Byli jsme odkázáni na to, co si sami vymyslíme. Shoda nad tímto krokem panovala napříč politickým spektrem. Dříve nestačila miliarda ve státním rozpočtu, teď se blížíme k deseti miliardám, které nekončí u lidí, kteří to potřebují. Myslím si, že stát v tomto případě jednoznačně selhal,“ komentoval setkání s novináři místostarosta Karel Jakobec.

Novela zákona o hmotné nouzi, kdy je možné užít takzvané opatření obecné povahy, je platná od července 2017. Vedení města muselo dodržet zákonem stanovené kroky, kdy například záměr vyvěsilo na úřední desku. Během stanovených lhůt nepřišla žádná námitka. Město může opatření využívat od 21. října 2017 a je tak pravděpodobně prvním v České republice. 


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy