Sokolov: V nemocnici opět upozorní na zhoubný melanom kůže

V sokolovské nemocnici se koná Evropský den melanomu. Úspěšná preventivní akce, která upozorňuje na závažná onemocnění kůže – Melanoma Day se koná v pondělí 13. května.

dezinfekce

„Také díky takovým preventivním akcím můžeme jasně potvrdit, že i když je rakovina kůže jednou z nejzhoubnějších typů rakoviny daří se nemocné zachránit, a to především díky včasné formě záchytu,“ uvedla primářka Kožního oddělení Nemocnice Sokolov Helena Němcová.
 
Melanom je forma rakoviny, jednou z příčin jsou pigmentová znaménka, která si mohou všichni nechat zdarma nechat vyšetřit. Lidé na takové akce slyší a proto v rámci Melanoma Day přichází do ordinace až o dvě třetiny více lidí než je běžné. Loni to byla více než stovka.

„Pigmentové skvrny na kůži má stále ještě mnoho lidí tendenci podceňovat. Pak najednou může být pozdě. Obzvláště důležité je vyšetření u lidí, jejichž příbuzní měli v minulosti problémy,“ uvedla primářka.

Melanoma Day se každý rok plánuje především v souvislosti se začínajícím létem, kde je nutné pokožku chránit před leckdy silnými slunečnými paprsky. Právě znaménka je dobré mazat si nejlépe faktorem 50+. Pozor si podle lékařů musí dávat především světlé typy lidí, ti kteří mají světlou pokožku a špatně se opalují.

Nemocnice Sokolov pořadá tuto akci od roku 2005, byla jednou z prvních nemocnic v západních Čechách, která se zapojila. Ti, kdo nestihnou pondělní Evropský den melanomu. Mohou přijít nejlépe po telefonickém objednání kterýkoliv jiný další den, ideální je to ale každý čtvrtek, kdy zde funguje specializovaná poradna.

Návštěvu na kožním oddělení by si měl každý naplánovat alespoň jednou ročně. K tomu je důležité dodržovat základní pravidla prevence jako je například chránit svou pokožku nejen opalovacími krémy nebo vizuálně sledovat různé změny na kůži, především co se pigmentace týká.

„Důležitá je především ohraničenost zmanének, stálost barvy a taky je-li znaménko vyvýšené. Poranění prý nemusí být zase tak velkým problémem,“ uzavírá primářka Němcová s tím, že doporučuje přijít do ordinace ihned po poranění a pak znovu, když se místo zahojí.


Zdroj: Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Ostrov a Nemocnice Sokolov



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.05.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy