Sokolov: Taneční mistr oslavil životní jubileum

Dlouholetý občan Sokolova a mentor společenských tanců a výchovy Josef Kábrt se dožívá významného životního jubilea. 11. prosince 2017 oslavil své 90. narozeniny. Při té příležitosti mu v budově městského úřadu gratulovali starosta Jan Picka s místostarosty Renatou Oulehlovou a Karlem Jakobcem.

dezinfekce

Josef Kábrt přijal pozvání i s partnerkou Anetou Královou. Tanečnímu mistrovi věnovali kytici zdobenou uzeninami a zeleninou, děkovný list, lahev sektu a pozvali hosty na drobné občerstvení.

„Za vedení města vám přeji nejenom hodně zdraví a optimismu, ale také vše nejlepší do dalších let. Především vám ale jménem města děkuji za váš dosavadní život a pensum práce, které jste pro město odvedl,“ gratuloval starosta Jan Picka.

„Mně se velmi líbila slova vašeho syna Tomáše, který o vás mimo jiné řekl, že jste muž, který roztančil Sokolov. Ráda to připomínám, děkuji a blahopřeji,“ doplnila starostu Renata Oulehlová.

„Dokonce i já se něco naučil a samozřejmě rovněž gratuluji k úctyhodnému věku,“ reagoval na to s úsměvem Karel Jakobec

Další povídání se neslo v přátelském duchu nejen o současném životě ve městě. Josef Kábrt například pochválil město za služby, které poskytuje starším občanům a za bohatou kulturní nabídku nejen pro seniory. Místostarostka Renata Oulehlová při té příležitosti informovala o tom, že od nového roku bude město pořádat v kinokavárně Alfa každý měsíc takzvané taneční čaje.  

Oslavenec se nadále svěřil s darem od hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové. Ta mu věnovala čestné vstupenky do Karlovarského městského divadla na monodrama s Hanou Maciuchovou Žena vlčí mák.

„Velmi působivý a přesvědčivý výkon této dámy, představení se nám velmi líbilo. Rovněž se těšíme na vánoční koncert Pavla Šporcla 22. prosince do Grandhotelu Pupp,“ svěřil se jubilant s dalším darem, tentokrát od syna.

Zaznělo i několik zajímavostí ze života Josefa Kábrta. Například o činnosti v Sokole, studiu tělocviku, nebo založení Souboru lidových písní a tanců v Sokolově v roce 1954.

„Nejraději vzpomínám na léta, kdy jsem začínal s taneční školou, tehdy jsem to měl ještě jako takzvaný vedlejšák při práci na Vřesové. Nebylo to ale jen tak, musel jsem získat povolení řady stranických výborů, přidělili mi i důvěrníka. Takto jsem působil až do roku 1989. Pak jsem otevřel kurzy soukromě a aktivně je vedl do roku 2008,“ vzpomínal Josef Kábrt.

Dodnes rekreačně tančí. Se svou partnerkou málokdy chybí na tanečních zábavách a aktivně navštěvují celou řadu kulturních a vzdělávacích akcí.  

Mistr se během svého života zasadil o profesionální rozvoj a osvětu tanečního umění na poli lidových tanců, moderny, nebo country. Dlouhá léta rovněž publikoval a účastnil se řady tuzemských i mezinárodních turnajů. Taneční školou Josefa Kábrta, kterou po odchodu zakladatele nadále úspěšně vede bývalý žák Petr Macháček, prošlo několik generací nejenom ze Sokolova. Sokolov dlouhodobě a především díky přičinění, píli a odhodlání Josefa Kábrta drží pomyslný trumf na poli tanečního umění nejenom v regionu. Město mistrovu práci ocenilo minulý rok, když mu udělilo cenu Osobnost města Sokolova. Cenou za celoživotní přínos v oblasti společenského tance jej vyznamenalo i Ministerstvo kultury ČR letos v létě.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.12.2017 20:00




0 +
 

Hlavní zprávy