Sokolov: Stromokruh je věnovaný dětem roku 2020 (TV Západ)

Dvanáct stromů vysázených do kruhu zdobí od minulého týdne prostranství mezi panelovými domy na sokolovském sídlišti Vítězná. Dřeviny vysázeli pracovníci SOTESu na popud zdejší radnice, která chtěla symbolicky připomenout děti narozené v roce 2020.

dezinfekce

"O této myšlence jsem se dozvěděla od jedné paní starostky jedné obce na Plzeňsku. Velice se mi to líbilo. Proto jsme to začali řešit i v Sokolově, že bychom byli rádi a za každé dítě, které se narodí v Sokolově, abychom vysadili v roce 2020 strom," uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Vzhledem k tomu, že se loni narodilo v Sokolově 212 dětí, došlo na rozhodnutí vysadit 12 stromů podle zvěrokruhu. U každého je pak dřevěná tabulka se jmény dětí a plastika znázorňující jednotlivá znamení. 

"Je to keramické. Dělal to Dům dětí a mládeže. A u každého toho znamení jsou křestní jména nových občánků, kteří se v roce 2020 v Sokolově narodili. Když jsme hledali lokality, které by byly možné, tak nejlépe vyhovovala tato lokalita na Vítězné, kde v blízkosti jsou naše sportoviště a v těsné blízkosti je motýlí louka. Bereme to jako odpočinkové území – takový hezký kout města," dodala Oulehlová. 

Ke každému znamení bylo na výběr několik druhů stromů.

"Z těch jsme potom vybírali takové druhy, které na této lokalitě mají šanci obstát. Jsou původní či tradiční u nás. Nejsou to žádné exotické druhy. Takže jsme vybrali ty, co si myslíme, že jsou nejlepší. Zpracovali jsme to na Komisi životního prostředí a Rady města. Je tu nejvíce domácích – bříza, jasan, javor, jilm, ale také jírovec, hrušeň. Jsou to stromy alejové zapěstované. Velká profesionální zahradnictví se zabývají pěstováním těchto stromů. A ten strom roste 7, 8, možná 10 let, záleží, jak který druh. On má velikost kmínku 10 až 12 cm v obvodu. To je taková identifikace velikosti stromu. Je to taková typizovaná velikost vysazovaných stromů jako alejových, zapěstovaných. Dále má krásně zastřiženou korunu tak, aby tam nebylo špatné větvení a aby v tom svém následném růstu měl symetrickou korunu, aby jí měl dokonalou," popsal Petr Krása, sokolovský zastupitel a ekolog. 

Vysazené stromy jsou od sebe dostatečně vzdálené, aby si v budoucnu nepřekážely, ale naopak vytvořily souvislý kruh, který poskytne jedinečnou možnost na posezení ve stínu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy