Sokolov: Střední vojenská škola zahájila výuku (TV Západ)

Po tříleté snaze se v letošním školním roce podařilo v Sokolově pobočku Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany Moravská Třebová. Studium oboru Strojírenství budou žáci absolvovat v prostorách sokolovské Integrované střední školy technické a ekonomické.

dezinfekce

„Konečně se nám všem ulevilo a jsme rádi, že to můžeme otevřít, prezentovat se jak armáda, tak i škola. A nyní uvidíme. Teď záleží na žácích, jak se budou dále věnovat studiu a profesi, která bude pro ně velice náročná. Z větší části jsou zde z okolí – Chomutov, Sokolov, Ústí nad Labem. Jsou i z Prahy. Myslím, že je tam i jeden z Královéhradeckého kraje. Ale z Moravy už ne, už je to pro ně dálka,“ uvedl velitel Vojenské školy Zdeněk Macháček. 

Studenti budou mít většinu výuky v Sokolově, na speciální praxi budou dojíždět do jiných vojenských útvarů. Absolventi nebudou mít podle vedení školy problém s uplatněním. Navíc mohou pokračovat ve studiu na vysoké škole. 

„Jsme možná jediná škola, která když své absolventy vypustí, zaměstnáme všechny. Postaráme se o všechny, kteří chtějí. Tzn., že ti, co budou chtít dále studovat, mohou na Univerzitu obrany. Poté z nich mohou být vojenští inženýři v oboru strojírenství nebo technologií či jít k útvaru přímo na určité funkce právě k útvarům pozemních sil. Tam je svázaná funkce, hodnost a vzdělání, tam se uplatní,“ dodal Macháček. 

Studenty přivítali 1. října zástupci Ministerstva obrany ČR v čele se státním tajemníkem Petrem Vančurou, představitelé Armády ČR zastoupení generálkou Lenkou Šmerdovou, hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis, starostka města Sokolova Renata Oulehlová a další. 

„Když to vezmu od úplného začátku, tak k nám nastoupilo 29 žáků. V prvním týdnu nám to ale dva vzdali. Takže v současné době máme 27 žáků, z toho dvě děvčata. Předměty budou matematika, strojírenství, technické kreslení apod. Oproti Moravské Třebové je to zde odlišné, a to už jen z toho důvodu, že toto není uzavřený prostor a není to vojenská škola. Nicméně přivezli jsme sem věci, které nám dopomohou k tomu, abychom působili jako vojenská škola i zde. Tzn., že i tímto způsobem studenti budou vystupovat. Nebudou klasickými studenty – budou chodit ve tvaru, odlišní jsou i uniformou a vystupováním. Doufám, že budou vynikat nejen i v tom,“ popsal třídní učitel npor. Ladislav Černý. 

„V poslední době je trend takový, že máme zvýšený zájem o to, aby armáda byla v různých místech České republiky. Konkrétně o pobočku Vojenské střední školy byl zájem nejen v Karlovarském kraji. Zájem byl i v Jihočeském kraji, na Vysočině, v Jihomoravském či v Libereckém kraji. Vybrali jsme si Karlovarský kraj, protože zájem byl největší a jednání byla nejkonkrétnější. V tuto chvíli kromě Moravské Třebové, kde je škola jako základ, jsme spustili pilotní projekt zde v Sokolově. Uvidíme, jak projekt poběží a jaký zájem bude v dalších letech. Do budoucna bychom rádi, aby vojenské školy byly i v jiných regionech. V tuto chvíli, ale počítáme s Moravskou Třebovou a Sokolovem. Až se vyhodnotí, jak to funguje, tak potom můžeme jít i do jiných měst,“ nastínil další rozvoj vojenské školy Jan Pejšek, tiskový mluvčí Ministerstva obrany.

Ve škole bude působit pětice kmenových učitelů z Moravské Třebové a dalších 16 z ISŠTE. Žáci nyní kvůli Krajské hygienické stanici přejdou, podobně jako všechny střední školy, od pondělí 5. října na distanční výuku. Mimořádné opatření platí zatím do 18. října, kdy by se středoškoláci měli znovu vrátit do škol. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy