Sokolov: Spuštěny registrace na placené parkoviště u vodárny (TV Západ)

Práce na parkovišti u vodojemu na sokolovském sídlišti Michal budou v dohledné době dokončené. Město se dohodlo s dodavatelem stavby na navýšení kvůli prokazatelným důvodům – prudkému zdražení pohonných hmot na stavbě spojené s velkým podílem zemních prací i dalších vstupů.

dezinfekce

"A ty vícenáklady byly 1,2 milionu korun. Ale byla to opravdu nafta a cena železa, protože oni měli vyrábět zábradlí, a to by vyráběli až třeba někdy v dubnu, tak měli nasmlouvanou firmu, a ta jim řekla, že to železo se prostě nedá sehnat za ty peníze. Takže na těchto věcech, které během února až do dubna vyletěly brutálně způsobem nahoru," vysvětlil místostarosta Ladislav Sedláček. 

Od středy 10. srpna byla na stránkách www.sotessokolov.cz spuštěna možnost registrace zájemců o parkování, kteří mají trvalé bydliště v ulicích Slavíčkova a Mánesova.  

"Je tam 80 míst + pět míst pro ZTP. Cena za parkoviště je 1210 korun. Ono se to může zdát, že to je hodně. Ale protože to buduje SOTES, což je firma, a ta firma, když do toho dá 14-15 milionů korun, tak musí vytvářet zisk. Nemůže to udělat tak, že tam dá 15 milionů korun, a pak nebude mít z toho nic. Protože to by potom zase na firmu "vletěl" Finanční úřad, že to je nedovolená podpora a tyto věci. A ta cena 1210 korun je vypočítaná z toho, aby se během patnácti let ty náklady z části vrátily. Protože tam budou samozřejmě nějaké revize se dělat, opravy a tyto věci. Takže ta cena je nakalkulovaná na to, aby to bylo na těch 15 let. A je třeba si taky uvědomit jednu věc, že toto je nabídka pro lidi. My to nikomu nenutíme – prostě chceš nebo nechceš. Ale potom druhá věc je ta, že když si tam lidé nakoupí ty místa za těch 1210 korun na měsíc, tak se zase někde uvolní dalších 85 míst neplaceného parkování. Právě okolo toho parkoviště. Takže de facto je to pro všechny lidi, ať pro ty, co si to chtějí zaplatit, tak i pro ty, co si to nechtějí zaplatit, protože by se teoreticky měla uvolnit místa od těch aut, která se přesunou nahoru na to placené parkoviště. Je to asi standardní způsob ve všech městech dnes, kde se snaží města nějakou takovouto formou ta parkovací místa vyhradit. Ono to vždy na těch diskusích vypadá, že si chceme nahrabat, ale my máme potom spoustu podnětů od lidí, kteří říkají: My si strašně rádii zaplatíme za parkování. Umožněte nám vybudovat si parkovací místo nebo my vám budeme za to parkovací místo platit, když bude jen naše. Tady to je vlastně první taková vlaštovka, která by mohla – uvidíme, jak to bude fungovat," dodal místostarosta. 

Placené parkoviště ve Slavíčkově ulici bude osazeno vjezdovou závorou, chybět nemá nové veřejné osvětlení a na automobily bude dohlížet Městská policie pomocí kamerového systému. Parkoviště je oploceno, přístup pěších na parkoviště zajistí ocelového schodiště. Celkové náklady se po zmíněném navýšení pohybují na úrovni 17,2 milionů korun. Podíl společnosti SOTES činí 11,5 milionu korun, zbytek zaplatí město. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy