Sokolov: Sokolové připomněli 28. říjen i dlouholetou náčelnici (TV Západ)

Sokolská župa Karlovarská se u příležitosti státního svátku výročí založení samostatného československého státu rozhodla uspořádat ve čtvrtek 28. října setkání spojené s vysazením lípy v parku u sokolovského zámečku.

dezinfekce

"Vysadili jsme lípu na počest založení státu. Je to spojené i s dnešní velkou sokolskou akcí po celé republice, a to je Sokolský běh republiky. A my ještě jako místní sokolové, zde z naší Sokolské župy Karlovarské, jsme toto vysazení spojili k úctě a památce naší zemřelé, dlouholeté náčelnice, činovnice, velké duši Sokolské župy Karlovarské, sestře Libuše Noskové," uvedl náčelník a starosta Sokolské župy Karlovarské Michal Mendel.

Kromě zástupců města Sokolova se akce zúčastnila i rodina paní Noskové. 

"Pocity jsou velice příjemné. Hlavně jsem potěšena, že si na maminku někdo vzpomněl. Přeci jen, maminka zemřela v březnu. Vím, že byla vždy patriotka. Ráda byla v Sokolově, měla Sokolov ráda. Milovala zdejší lidi – sokoly, kolegy, stále se scházeli. A tím, že si sokolové vzpomněli na vysazení právě lípy, tak mě to o to více potěšilo, protože maminka lípy milovala. Vždy, když jsme šli kolem nějaké lípy a ona kvetla, říkala: "Cítíš tu vůni? To je krásné," takže už jen ten symbol lípy je pro mě velice zásadní. Je to strašně krásné. Děkuji všem, kdo to ziniciovali," poděkovala jménem rodiny Soňa Havelková. 

"Libuška Nosková již od malička byla věrnou sokolkou. Její tatínek, ještě kdysi za Falknova byl starostou místní jednoty a Libuška vstoupila už jako pětiletá holčička do Sokola. V roce 1938 měla již první zmínky, že byla na sletě, který ji strašně oslovil, a v roce 1948 tam cvičila jako dorostenka. Samozřejmě pak přišlo temné komunistické období. Od roku 1990 Libuška opět zde pozvedla sokolského ducha. Měla neskutečně mnoho funkcí jak na jednotě, tak na župě, kde byla 26 let v kuse členkou předsednictva Sokolské župy Karlovarské a hlavně byla cvičitelkou tělem i duší, dlouholetá náčelnice a připravovala pravidelně sletové skladby žen, příp. poté seniorů, mužů a žen koedukované skladby na všech sokolských sletech v roce 1990," přiblížil osobu paní Noskové Mendel. 

Sokolové z Karlovarském kraji nemají jednoduchou situaci, jejich členská základna stárne a mladí dnes mají většinou jiné zájmy. 

"Snažíme se, abychom fungovali. Covid určitě nikomu nepomohl. Sokolov, zde bohužel je základna staršího ražení, takže hledáme. Je to vlastně i na místních sokolech, aby našli další a mladší zástupce. Jinak Sokolská župa Karlovarská bohužel zde ta výspa západních Čech, i Sudety, ta historie byla dost pohnutá, takže nás není mnoho. Máme aktuálně šest jednot. V každé jednotě se cvičí a dělá trošku něco jiného. Aktuálně naše členská základna čítá necelých 400 sokolů," dodal Mendel. 

Paní Libuše Nosková získala v letošním roce In memoriam ocenění osobnost města Sokolova. Její medailonek, který zpracovalo naše studio, byl uveden v rámci galavečera a je možné jej zhlédnout online na našem Youtube profilu. Zavzpomínat na výročí republiky i na svou kolegyni a kamarádku přišla také řada sokolovských občanů, kterým na závěr aktu zazpívala státní hymnu operní pěvkyně hostující mimo jiné v Národním divadle i Státní opeře sopranistka Lucie Silkenová za doprovodu violloncelisty Jana Rezka. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy