Sokolov: Senior Express funguje rok a bude pokračovat (TV Západ)

Služba Senior Expres, kterou město Sokolov zavedlo ke konci roku 2015, bude pokračovat i nadále. Za 15 korun si mohou sokolovští senioři objednat jízdu autem po městě za libovolným účelem. Dvě zaměstnané řidičky, které předtím evidoval a mzdu proplácel Úřad práce, bude platit město.

dezinfekce

„Za rok 2016 jsme najeli přes 16 tisíc kilometrů. Senior Expres odvezl celkem 4.300 seniorů. Nejčastěji se využívá Senior Expres pro cestu do polikliniky, do nemocnice, do domu, kde má město Sokolov nízkonákladové bydlení pro seniory. Ale senioři jezdí i na nákup, do knihovny, za přáteli,“ uvedla místostarostka Renata Oulehlová.

O službu je mezi seniory zájem. Průměrně se jich denně přepraví 17. Službu mohou využít lidé nad 70 let. 

„Mnohdy to, co nám říkají řidičky, ty příběhy, že ti lidé byli opravdu doma. Netroufli si někam dojet. Na sanitku neměli ještě nárok. Na to, aby si zaplatili nějakou komerční službu, je jejich rozpočet napnutý. Postupem času jsme zjistili, že třeba služba Senior Expres v nemocnici, kdy přijedou řidičky, nutno říct, že naše řidičky, se opravdu povedly, jsou to spíše takové dobrodějky, než řidičky, pomáhají opravdu seniorům ve všech možných situacích, pomohou s nákupem, vyřídit různé věci, ale, co se týkalo nemocnice, tak jsme zjistili, že ten senior tam mnohdy bloudil a nevěděl. Takže v návaznosti na to městská policie ve spolupráci s úřadem práce zřídila asistenty, kteří opravdu na zavolání řidiček jsou připraveni v nemocnici, a pokud je potřeba, seniora dovedou až k ordinaci,“ popsala Oulehlová.

V Sokolově fungují také 20 tzv. nouzových tlačítek, které u sebe nosí senioři se zdravotními problémy, o které se nemůže postarat rodina. Za nimi ve volné chvilce zajede prohodit pár slov i posádka Senior Expresu, aby se necítili osamělí. O službu se zajímají i jiná města nejen v našem regionu.

„Karlovy Vary, Ostrov nad Ohří, Kynšperk nad Ohří od nás chtějí inspiraci. Chtějí vědět čísla a jak funguje Senior Expres. Nejdál, jak je to s naším Senior Expresem, vzešel dotaz z německého Plauen. Takže opravdu rádi předáváme,“ dodala Oulehlová.

Náklady na tuto službu v loňském roce činily necelých 170 tisíc korun. Pro letošek bude potřeba připočítat i dříve hrazenou mzdu řidiček. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 14.05.2017 15:30
Video




0 +
 

Hlavní zprávy