Sokolov: Při benefičním koncertu ocenili policisté šest osob (TV Západ)

Vánoční benefiční koncert v Sokolově se letos odehrál v úterý dne 28. listopadu 2017 se v Městském domě kultury. Již 14. ročník pořádala Policie ČR v Sokolově ve spolupráci s městem Sokolov.

dezinfekce

Hudební stránku obstaral Big Band Hudby hradní stráže a Policie České republiky se svým sólistou Tomášem Savkou, a také hosté, kteří na koncertu vystoupili. Pozvání přijala zpěvačka Petra Janů, pěvecké sbory Harmonie Kraslice a Melodie Horní Slavkov a Loket.

Součástí večera bylo předání celkem šesti medailí za zásluhy o bezpečnost. Ty se udělují občanům a pracovníkům Integrovaného záchranného systému za dlouhodobé zásluhy o bezpečnost města nebo za mimořádný skutek, jakým je například záchrana lidského života.

Jako první si pro ocenění přišel prap. Josef Bobenič, inspektor Obvodního oddělení PČR Sokolov město. Dne 1. dubna 2017 v odpoledních hodinách v sokolovské ul. Švabinského vynesl ze zakouřeného bytu miminko. Pomáhal poté i s hašením požáru až do příjezdu posádek HZS. Z domu bylo celkem evakuováno 32 osob.

I druhý oceněný působí u Obvodního oddělení PČR Sokolov město. A to jako asistent. Jmenuje je pprap. Martin Šindelář a zachránil tonoucího chlapce. Dne 6. ledna v odpoledních hodinách se na jednom z rybníků pod nezletilým chlapcem asi 10 metrů od břehu propadl led. Venkovní teplota byla v tuto dobu -8 st. Celsia. Pprap. Šindelář si za jištění svými kolegy lehl na břicho a rozbředlým ledem se doplazil k tonoucímu chlapci, kterému kolem zápěstí omotal lano a poté jej společně se svými kolegy pomalu vytáhli z ledové vody na břeh

Třetím oceněným byl Josef Linhart, strážník Městské policie Sokolov. Při pátrání po muži, který vyhrožoval sebevraždou zasáhl na místě kde již byla hlídka Policie ČR OO Sokolov město. Policisté oběšeného muže nadzvedávali a strážník přiskočil, přeřízl provaz a uvolnil smyčku. Posléze provedl neodkladnou první pomoc spočívající v zajištění dýchacích cest orálním vzduchovodem a fixaci cervikální páteře pomocí krční dlahy. 

Ocenění získala také Petra Leichtová, strážník Městské policie Sokolov. Dne 26. srpna asistovala při záchraně tonoucího z rybníka v Husových sadech. 

Dalším oceněným byl Roman Sýkora, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Za dobu své dlouholeté profesionální práce ve zdravotnické oblasti přispěl k záchraně mnoha lidských životů.

Šestým a posledním oceněným byl Jiří Kopecký, žák ZŠ Sokolov Rokycanova. Mladík poskytl dne 11. června v odpoledních hodinách v parku u sokolovského bazénu první pomoc jinému nezletilému chlapci, který nečekaně dostal epileptický záchvat, měl křeče, upadl do bezvědomí a přestal dýchat. Jirka bez váhání zavolal zdravotnickou záchrannou službu a až do příjezdu posádky ZZS podle pokynů operátorky poskytoval chlapci v bezvědomí potřebnou pomoc, čímž mu zachránil život.

Finanční dar a výtěžek ze vstupného byl věnován Dětskému a novorozeneckému lůžkovému oddělení v Sokolově. Jako tradičně přispěla Vodohospodářská společnost Sokolov s částkou 20 000 Kč a také všichni návštěvníci, a to svým vstupným. Výtěžek ze vstupného v letošním roce činil 47 100 Kč.  Celkem tak starosta Bc. Jan Picka spolu s plk. Mgr. Martinem Götzlem, vedoucím územního odboru PČR Sokolov, panu MUDr. Luboši Vaňkovi, přednostovi Dětského a novorozeneckého lůžkového oddělení předali šeky v celkové výši 67 100 Kč.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy