Sokolov: Preventivní akce zacílila na stav lidí bez domova

V jakém stavu jsou lidé bez domova před nadcházející zimou, mají nějaké vážnější zdravotní potíže a vědí o tom, že mohou přenocovat v noclehárně? Nechybí jim doklady? To vše a mnohé další zjišťovala městská policie při preventivní akci v místech, kde se bezdomovci nejčastěji vyskytují. Strážníky provázeli policisté, zdravotník ze záchranky i zástupci nemocnice a odboru sociální péče. Akce se zúčastnila i starostka a poslankyně parlamentu Renata Oulehlová.

dezinfekce

Obdobná velká preventivní akce se konala v závěru května, mezitím se městská policie zabývá lidmi bez domova několikrát do týdne. Podle velitele strážníků Petra Kubise se jich v současnosti pohybuje ve městě kolem čtyř až pěti desítek. Většinu z nich už strážníci dobře znají a snaží se eliminovat jejich negativní chování. Spolupráce ze strany bezdomovců a zájem o to, aby svou situaci řešili, je ale velmi sporadická. Někteří z nich alespoň využili možnosti a nechali se naočkovat proti covidu.

První ranní zastávkou spojenou s probuzením nocležníků byl zadní trakt bývalé prodejny „U Plase“ na sídlišti. Pod tamními nákladovými rampami si ustlalo několik lidí.

„Víte o tom, že se máte léčit, dostal jste přece nějaké léky. A děláte s tím něco,“ směřovaly otázky k jednomu z mužů s kožní nemocí.

„Já si zajdu do nemocnice, léčím se,“ odpověděl.

Prohlídku doplnilo měření teploty a dotaz, jestli byl očkován proti koronaviru. Jeden z bezdomovců údajně ano, druhý se prý bojí jehly, ale očkovat se nechá.

Kontrolní skupina poté prověřila místa pod parovodem za areálem Bohemia a „noclehárnu“ pod mosty přes řeku Svatavu. Odtud zamířila mezi zbývající garáže na Jižním lomu.

„Kdo to je,“ ozvalo se z jedné garáže, na níž strážníci zabušili.

„Městská policie, otevřete. Nebojte se, máme s sebou zdravotníky, chtějí se na vás podívat,“ odpověděli strážníci.

Vrata se pomalu zvedla a nejdříve se vynořil „Kunšty.“

„Kunšty“ je známá sokolovská postavička, která přebývá v garáži se svou, snad přítelkyní, Denisou. Je to k nevíře, ale na youtube můžete vidět videoklipy, na jejichž natáčení se podílel. Například skladbu Cizinci v podání interpretů Zabiják feat. Franklin Catch, Rakys, Kunštar. „Kunšty“ si nejdříve všem postěžoval, jak mu všichni ubližují a poté požádal o ošetření. Ukázalo se, že jeho potíže jsou opravdu dost vážné a hrozí mu akutně infekce. Patrně tak skončí v nemocnici. Tvrdil, že si našel práci a starostku zásadně oslovuje „starostkyně.“

Závěr preventivní akce patřil prohlídce noclehárny v Nádražní ulici. Vybudovalo ji před několika roky město a provozuje ji obecně prospěšná společnost Pomoc v nouzi. Její kapacita je kolem třiceti míst a zájem o ní začne tradičně růst s tím, jak bude venku klesat teplota. Jenomže ti, kdo chtějí noclehárnu využít, musejí dodržovat řadu pravidel. Mezi nimi je absence alkoholu a drog. A to je pro řadu lidí zdržujících se na ulici problém.

V Sokolově v uplynulých letech lidí bez domova přibylo, svůj podíl na tom má do značné míry protialkoholní záchytná stanice. Svážejí se do ní lidé z celého regionu a mnozí tu zůstanou, protože nemají peníze, aby odjeli. A další se do Sokolova dostanou z mnoha dalších důvodů. Začínají se dokonce objevovat i cizinci. Městská policie může bezdomovce kontrolovat a v rámci zákonných možností řešit problémy, které působí.

„Je ale třeba, aby s nimi systematicky pracovaly organizace, které kvůli tomu vznikají,“ dodal Petr Kubis.

Městská policie se v uplynulých týdnech pustila například do akce s pracovním názvem Očista. Při ní se intenzivněji zaměřila delší čas na prostory vlakového a autobusového nádraží. Cílem bylo vytlačit bezdomovce, dealery a konzumenty drog, kteří obtěžují ostatní občany, takříkajíc je umravnit a v tomto prostoru je eliminovat. Strážníci provedli u dopravního terminálu kolem tří stovek kontrol závadových osob, podle velitele MP Petra Kubise přinesla akce částečné zklidnění situace, zejména ve večerních hodinách a strážníci budou v kontrolách pokračovat.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy