Sokolov: Přes Antonínský most lze už znovu zamířit k Medardu

Rekonstrukce druhého z Antonínských mostů, které jsou důležitou spojnicí mezi Sokolovem a jezerem Medard, skončila. Most přes řeku Ohři byl ve špatném technickém stavu a po dobu stavebních prací byl zcela uzavřen. Od 1. září ale mohou přemostění už opět využívat nejen chodci, ale rovněž cyklisté mířící k Medardu.

dezinfekce

Opravy vyšly na zhruba 25 milionů korun. Most byl ve špatném technickém stavu, a to především kvůli zatékání do nosné konstrukce. Zhotovitel v rámci stavebních prací odstranil svršek mostu a odboural nejvíce narušené části nosné konstrukce, provedl sanaci nosné konstrukce, betonovou spřahovací desku a jako finální povrch položil novou asfaltovou vozovku.

Během současných prací stavbaři zjistili rozsáhlejší poškození jednoho z pilířů, což ale nesouviselo s původní zakázkou. „Tím, že klesla hladina v řece Ohře pod limit, který nebývá běžný, tak se obnažila pata pilíře, který byl narušen proudící vodou v řece,“ uvedla starostka Renata Oulehlová. Náklady na opravu dosáhly téměř 700 tisíc korun a radnice je bude chtít uhradit rovněž z prostředků ministerstva. Dokončený most si prohlédla společně s místostarosty Ladislavem Sedláčkem a Janem Pickou.

Stavba druhého z Antonínských mostů byla hrazena z programu ministerstva financí ČR, z takzvaných ekomiliard, které jsou určeny na zahlazení následků důlní těžby. Blízké jezero Medard se nachází v území bývalého povrchového lomu Medard, kdy oba Antonínské mosty sloužily pro převedení důlní dráhy. První Antonínský most přes silnici a železnici nechalo město za vlastní peníze opravit v roce 2017. Se žádostí o opravu se tehdy na město obrátila Správa železnic. Rekonstrukce vyšla město na 11,9 milionů korun vč. DPH.

Z ekomiliard se financuje i stavba nedaleké Krejcarové lávky přes Ohři asi za 66,5 milionů korun, která propojí centrum Sokolova s odpočinkovým areálem Jižní lom. Termín dokončení zatím nelze přesně určit, jelikož je předmětem dodatku č. 5, který by měl být uzavřen počátkem září.

Zdroj. Město Sokolov



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy