Sokolov: Ocenění získalo sedm válečných veteránů (TV Západ)

Součástí letošního Dne horníků v Sokolově byl i Den s Armádou ČR. Od 13 hodin se na Bohemii prezentovala vojenská bojová technika, ale také ruční zbraně vojáků 4. Brigády rychlého nasazení z Žatce a letouny základny taktického letectva v Čáslavi.

dezinfekce

Nad místem zakroužil také vrtulník Záchranné a výsadkové služby. Na Novém náměstí před hlavním pódiem pak proběhlo oceňování válečných veteránů.

V úvodu vyzval moderátor přítomné k uctění minutou ticha v srpnu padlé za tři české vojáky ze základny v Bagrámu v Afghanistánu. Za zvuků trubky pak prolétla nad náměstím armádní stíhačka. 

Poté došlo k ocenění válečných veteránů.

„Poradkyně náčelníka generálního štábu Armády České republiky a brigádní generálka Lenka Šmerdová, hejtmanka Karlovarského kraje paní Jana Mračková Vildumetzová a starosta Sokolova pan Jan Picka oceňují následující válečné veterány. Prvním je předseda Sdružení válečných veteránů Karlovy Vary pan plukovník Vojtěch Seidl. Dalším oceněným válečným veteránem je praporčík Leon Stark, dále nadporučík Petr Fürst, desátník Eduard Brda – mimochodem toho válečný veterán, který se narodil jako potomek českých vystěhovalců do Jugoslávie v obci Rakoviče poblíž Daruvaru, kde je velká česká menšina, od podzimu 1944 vstoupil do Osvobozenecké armády Tita, byl ve 14. úderné divizi – Brigáda Slávka Šlandra na území severně od Mariboru, dnešního Slovinska. Dalším oceněným válečným veteránem je podplukovník Miroslav Cimrt, nadpraporčík Imrich Skládaný a posledním oceněným válečným veteránem je plukovník Luboš Svoboda,“ přiblížil moderátor akce jednotlivé oceněné.

Poté ještě předala před nastoupenou čestnou jednotkou hejtmanka kraje bojovou zástavu zástupci Generálního štábu Armády ČR. Ta poputuje k Aktivním zálohám. 

Na závěr slavnostního ceremoniálu zazněla Státní hymna České republiky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy