Sokolov: Nové opatření má zamezit zneužívání doplatku na bydlení (TV Západ)

V pondělí 23. října svolalo vedení města Sokolova mimořádnou tiskovou konferenci, kde oznámilo že zahájilo razantní postup proti tzv. obchodu s chudobou. Ten spočívá především ve zneužívání doplatku na bydlení. Stát prostřednictvím Úřadu práce doplácí na základě platné legislativy přemrštěné smluvní nájemné.

dezinfekce

„Dochází k nárůstu lidí, kteří obchodují s chudobou. V exekucích a různě kupují za levné peníze byty, do kterých následně stěhují nepřizpůsobivé občany. Pod pojmem nepřizpůsobivý občan já vidím občana, který nezná žádné své povinnosti, ale práva zná velice dokonale, a také se tak v bytech a lokalitách chová. Už od začátku jsme říkali, že pro nás by nejlepším řešením byly cenové mapy. Tzn. vytvořit si jednotlivá města, chcete-li regiony, kde by byla nějaká cena, kterou by stát samozřejmě garantoval všem, kteří doplatek na bydlení potřebují. Na dotaz, že bychom dostali lidi do ulice, já vždy odpovídal, nikoliv. My jenom říkáme - od státu dostaneš přiměřený doplatek a jestli jej využiješ k bydlení v hotelu, ve věžáku nebo na sídlišti, to je už tvoje věc. Bohužel, ty naše, kolikrát už i prosby o to, aby bylo pomoženo nejenom Sokolovu, protože toto je problém, který se týká Karlovarského a Ústeckého kraje určitě, nebyly vyslyšeny. My jsme se rozhodli, že nesložíme zbraně, že nedáme ruce do klína a nenecháme vše plynout. Vše vyvrcholilo právě tím, že jsme začali postupně připravovat, a to od března letošního roku, tzn., že je to více jak půlroční práce, opatření obecné povahy,“ vysvětlil starosta Sokolova Jan Picka.

Opatření spočívá ve stanovení lokalit, kde nebude vyplácen doplatek na bydlení. Příspěvku na bydlení se opatření nedotkne. Lokality jsou prozatím tři. Město se netají tím, že v případě potřeby jejich počet navýší, a to podle dalšího vývoje situace.

„První lokalita je kolem autobusového a vlakového nádraží. Dotkne se to ulic Nádražní a Divadelní. Druhá velká lokalita je od kina Alfa nahoru – ulice Heyrovského, Hornická, a to až k Poště 5, kde kromě vybydlených domů, které jsou momentálně nabízeny, je i velká spousta cihlových domů. Ještě rok zpátky zde bylo klidné žití všech, kteří v této lokalitě bydleli. Třetí lokalita nám sahá do jednoho z posledních vybudovaných sídlišť v Sokolově. Je to oblast nad koupalištěm – začínáme v ulici Závodu Míru, Jelínkova, Kosmonautů a Švabinského. Tam všude toto opatření obecné povahy bude platit,“ přiblížil Picka.

Město je připraveno lidem, na které opatření dopadne, pomoci.

„To opatření se opravdu může dotknout i lidí, kteří jsou v tom nevinně. Může se to týkat seniorů, kteří mají doplatky, nebo samoživitelů. Opravdu jsme připraveni na to, řešit každý takovýto případ jednotlivě. Pro dokreslení – město Sokolov má 330 nízkonákladových bytů pro seniory, kde nájemné za 1 m2 je 33 korun. Opravdu se budeme umět postarat o lidi,“ slíbila místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Okolní města a obce v regionu se obávají přílivu lidí odcházejících ze Sokolova.

„Myslím si, že většina obcí by k tomuto opatření nepřistupovala, kdyby dávka, která, když byla zahájena, nečinila ani jednu miliardu ve státním rozpočtu, putovala k těm, kteří tyto příspěvky opravdu potřebují. Tato dávka ale roste exponenciálně. Dneska je to možná 10 miliard korun. Ale těch 9 miliard se nedostane k těm chudým, kteří by tyto peníze potřebovali, ale jde to do kapes „šikulů“, kteří situace využili, začali s tímto kšeftovat a přeskupovat nepřizpůsobivé občany v rámci České republiky proto, aby měli co možná největší výtěžek. Myslím si, že v tomto případě stát jednoznačně selhal,“ komentoval opatření místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

V pohledu na obchodníky s chudobou jsou v Sokolově jednotní.

„Budou hledat cestičku tam, kde takto razantně města nepostupují. Dovolte mi ještě jednu poznámku. Opravdu bych byl rád, kdyby zazněla. Víte, já už jsem se jenom smutně pousmál nad tím, když se o tom začalo mluvit v novinách, v tisku a začala se tato možnost probírat, tak se samozřejmě zase ozvali zástupci různých agentur pro začleňování a nezačleňování, a ti všichni nás upozorňují na to, že je to nesystémové řešení, s čímž do jisté míry můžeme souhlasit, a že je třeba s tím systematicky nějak pracovat. Já se ptám, kde tyto agentury byly od roku 1990. Kolik jich od roku 1990 vzniklo. Jaké jsou jejich výsledky. My nemůžeme téměř po 30 letech slyšet, že bychom měli najet na systémové řešení. To systémové řešení nevymyslí vedení měst. To vymyslí vedení státu ve spolupráci právě s těmito agenturami,“ poslal jasný vzkaz Picka.

Novela zákona o hmotné nouzi, kdy je možné užít takzvané opatření obecné povahy, vstoupila v platnost v červenci letošního roku. Vedení Sokolova dodrželo veškeré stanovené lhůty a nepřišla žádná námitka. Od  21. října 2017 tak opatření platí jako v pravděpodobně prvním městě České republiky. Další města podle zjištění budou následovat s podobnými opatřeními.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy