Sokolov: Mladí vodní záchranáři poměří své síly

Jubilejní 20. ročník Mistrovství České republiky mládeže v záchranářském sportu hostí v sobotu 11. května městský krytý bazén v Sokolově. Závody v řadě divácky atraktivních disciplín tady začínají v 9 hodin a soutěžit se bude do 17 hodin. Pořadatelem akce je Vodní záchranná služba ČČK Sokolov, pobočný spolek.

dezinfekce

A jaké disciplíny jsou pro republikové mistrovství připraveny? Je jich celkem deset, na závěrečnou štafetu 4 x 50 metrů se záchranným pasem ovšem dojde pouze v případě časové rezervy.

Závody zahájí závod na 25 m volný způsob s podplaváním překážky (ploty). Poté následují disciplíny 100 m ploty, štafeta 4 x 50 m ploty, 25 m tažení prázdného modelu, 100 m tažení modelu s pásem a ploutvemi, 50 m kombinovaně – 25 m kraul celý + 25 m z nohy, 50 m volný způsob s pásem a ploutvemi, 100 m záchranný polohový závod a 50 m záchrana modelu.

Vodní záchranná služba ČČK byla založena v roce 1968. Je největší a nejstarší celostátní organizací věnující se vodní záchraně, vzdělávání, záchranářskému sportu a dalším aktivitám spojeným s vodním prostředím. V současné době působí v deseti krajích České republiky a je aktivní součástí Integrovaného záchranného systému ČR.

Pobočné spolky připravují sportovce při pravidelných trénincích a pořádají jednotlivé závody, přičemž vyvrcholením soutěžní sezóny je pak Mistrovství republiky dětí a mládeže.

Utonutí je v České republice druhou nejčastější úrazovou příčinou náhlé smrti dětí a mládeže a čtvrtou u dospělé populace. Z tohoto pohledu je činnost vodní záchranné služby na velkých vodních plochách zcela nezastupitelná a nenahraditelná. Veškerou činnost dělají vodní záchranáři zdarma ve svém volném čase, přesto na vysoce profesionální úrovni.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy