Sokolov: Mistr okinawského karate vedl VIII. seminář (TV Západ)

Sportovní hala v Sokolově byla místem pro VIII. Mezinárodní otevřený seminář karate-do stylu Meibukan Gojyu ryu. Ten na pozvání ředitele České Meibukan Gojyu-ryu Karate-do asociace Jiřího Matouše vedl mistr okinawského karate Akihito Yagi.

dezinfekce

Držitel 8. Danu používá tituly sensei - učitel a Kyoshi, tedy učitel – filozof. Je zástupce velmi slavné rodiny, která po několik generací uctívá, praktikuje a vyučuje tradiční okinawské bojové umění.

„Snažím se držet tradiční linii, protože je velmi stará a dlouhá. Vkládám do toho svoje názory a představy, které mám, ale základ a tradici, nemůžu porušovat. Je to spíše způsob života, není to jenom sebeobrana jako taková. Malí, velcí i senioři mohou praktikovat a cvičit karate. Dělám karate po celém světě. Jezdím opravdu po celém světě, na všechny kontinenty. Myslím si, že je to pro mě dobré i pro mé tělo. Jsem sám sobě příkladem – v mentálním tréninku, který je v tom zakomponován, a proto to tak dělám,“ popsal Akihito Yagi.   

Během cest po světě má jako trenér možnost porovnávat odlišnosti v pojetí karate.

„Amerika, Kanada, co tam jezdím hodně, tak lidé jsou tam hodně siloví. Chtějí spíše porazit silou. Ale to je pomalé a jim to samozřejmě chvíli trvá, než to pochopí. Evropské pojetí – tam jsou trošku rychlejší. A v rychlosti je potom ta síla, ta přijde s tím. Takže to je rozdíl. Asie, tam jsou všichni malí, menšího vzrůstu, a snaží se učit hodně technické věci, aby tu sílu mohli eliminovat a čerpat z toho pak nějakou sílu. Ale musí se to prostě naučit z techniky. Učím také malé děti z České republiky. Jsou to spořádaní žáci, méně vyrušují a jsou disciplinovanější,“ pochválil učitel Yagi české děti.

Cvičit karate mohou lidé bez rozdílu věku. Na semináři byly vidět jak děti, tak cvičenci pokročilého věku. Své žáky mistr nabádá k pochopení významu cesty karate.  

„Tradiční karate je o tom, jak nebojovat, jak se vyhnout boji, ale také o tom, jak neprohrát. Ostatní styly – bojová umění učí, jak zvítězit, jak toho druhého porazit. Cílem tradičního karate je ubránit sám sebe a pomáhat druhým. To je cílem tradičního karate, to cvičím,“ shrnul mistr Yagi.

Výzdobě haly v době konání semináře vévodil velký banner s vyobrazením síně Saiden královského hradu Šuri na Okinawě. Národní vlajky účastníků semináře doplnila i vlajka Okinawy. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy