Sokolov: Město zanalyzuje omezení doplatků na bydlení

Město Sokolov prověří účinnost takzvaného opatření obecné povahy (OOP), které po novele zákona o hmotné nouzi zavedlo minulý rok v říjnu. Úředníci po této změně přísněji posuzují podané žádosti o doplatek na bydlení v předem vytyčených lokalitách.

dezinfekce

Město se tak snaží zamezit bujícímu obchodu s chudobou a přílivem problémových občanů. Postup, který využilo už několik měst v České republice, včetně Aše, Kladna nebo Mostu, napadlo několik senátorů. U Ústavního soudu ČR se dožadují zrušení příslušné novely. 

Hlavním důvodem pro využití zákonné výjimky byl pro vedení města dlouhodobý nárůst sociálně nežádoucích jevů, který podle průzkumu přímo souvisel s přílivem problémových rodin. Ty do města z celé republiky přivádí takzvaní obchodníci s chudobou. Podle místostarostky Renaty Oulehlové už bylo opatření několikrát aplikováno.

„Přišla k nám například rodina, se kterou na náš odbor sociálních věcí dorazila i tučná složka se zkušenostmi úřadů z jiných měst. Doplatek na bydlení nedostali a tak putovali dál. Mohou poděkovat především majiteli bytu, který je o opatření neinformoval,“ poukázala na nekalý postup pronajímatelů a zároveň vyzdvihla účinnost této lokální systémové změny.

Radost z této novinky nemají někteří senátoři. V reakci na vlnu zavedených OOP v dalších městech podala dvacítka reprezentantů návrh k Ústavnímu soudu na zrušení tohoto zákonného ustanovení, které považují za protiústavní.

„Nechápu. Napadají jedinou možnost, kterou města proti hyenám sociálního systému mají a odsoudili praxi bez vlastní zkušenosti. Kdo z nich podobnou lokalitu navštívil, natož aby tam žil,“ vznesl řečnickou otázku starosta Sokolova Jan Picka.

Nejen v reakci na stížnost senátorů nechá město vypracovat novou analýzu.

„Požádali jsme Agenturu pro sociální začleňování o nový dokument. Začne na něm pracovat v únoru. Chceme relevantní čísla, která nám řeknou, co opatření skutečně přineslo,“ uvedla místostarostka.

„Myslím si, že senát by měl hájit zájmy majority, která celý život poctivě pracuje, vychovává děti a chová se slušně. Příslušný zákon by se měl změnit, ano. Ale ne tím způsobem, že zrušíme něco, co funguje,“  dodala ke stížnosti politiků.

O tom, že nové opatření má zamezit zneužívání doplatku na bydlení jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy