Sokolov: Město během nákazy funguje, MDK šije roušky (TV Západ)

Město Sokolov se během nouzového stavu vyvolaného koronavirovou pandemií snaží fungovat v co nejvíce normálním stavu. Omezeny jsou ale návštěvy úřadu, někteří úředníci pracují z domova a na městě se podle potřeby schází krizový štáb. Distribuují se také šité roušky.

dezinfekce

„Nyní zažíváme dny, které jsme si mysleli, že nikdy nezažijeme. Neuměli jsme si to představit. Je to opravdu velice náročné, ale věřím, že to společně určitě nějak zvládneme do zdárného výsledku. Co se týče chodu úřadu, jak říkám, všechno je pro nás úplně nové, snažíme se vyjít vstříc občanům, a to tak, že v pondělí a ve středu mohou přijít i na úřad. V pondělí je to v dopoledních hodinách od 09:00 do 12:00 a ve středu je to v odpoledních hodinách, a to od 14:00 do 17:00 hodin. Funguje to ovšem tak, že se lidé dopředu objednají – telefonní čísla, emailové adresy jednotlivých úředníků si mohou najít na našich webových stránkách. Co se týče chodu úřadu a našich úředníků - někteří, kteří mohou pracovat z domova, tak pracují na Home Office, pak máme ale i úředníky, kteří jsou na OČR, což také aktuálně snižuje počet úředníků v objektu,“ popsala starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Provizorium ale neznamená, že by úředníci a zástupci města měli méně práce. V některých oblastech je to spíše naopak. 

„Musím říci, že to pracovní nasazení je ještě daleko vyšší než bylo. Nyní je úplně běžné, že v noci, přes den, víkendy jsme stále hlavně na telefonu a musíme řešit mnoho nových věcí, které nám každý den klade nynější situace. Ale samozřejmě musí jít i chod města. Takže běžné věci, jak je občan zvyklý, musíme zachovat. Musí být uklizeno a o občany postaráno. Nově jsme zřídili hned minulé pondělí linku, kde zajišťujeme pomoc seniorům – nákupy, dovážka obědů. Samozřejmostí i je, pokud je někdo v karanténě, a nemá se o něj kdo postarat, tak i to jsme schopni zajistit. Všechna ta opatření by nebyla možná, kdybychom nebyli opravdu v úzkém kontaktu jak s hasiči, s Policií České republiky, samozřejmě naše Městská policie, záchranka, zdravotníci – v posledních dnech se hodně velké úsilí kladlo na to, abychom i my pomohli zajistit jim ochranné pomůcky,“ přiblížila Oulehlová. 

Ve složité situaci jsou také lidé bez domova. Jejich přístup k informacím je omezený a stejně tak k ochranným prostředkům.

„Jsou jednak i velký problém pro okolí. Lidé samozřejmě poukazují na to, co bude nyní s lidmi bez přístřeší. Musím říci, že v Sokolově je to dobře ošetřeno. Musím tady velice poděkovat organizaci Pomoc v nouzi, protože hned nastoupila do zimního režimu. Což znamená, že je plnohodnotně otevřena noclehárna i Denní centrum. Co se týče Městské policie, tak jsou s nimi také v kontaktu. Musím ale říci, že i tito lidé se chovají zodpovědně, také se o sebe bojí. Přijdou si k nám i pro roušku. Takže, co se týče lidí bez domova, tak o tyto je v Sokolově dobře postaráno,“ doplnila starostka. 

Řada akcí naopak bude muset počkat na dobu až odezní nejrůznější omezení. 

„Všechny akce, které běžně měly být, co se týče kulturních, sportovních, teď jsme vlastně v období, kdy se měl vyhlašovat Sportovec roku, ale i Osobnost roku, se budou muset přesunout do lepších časů. Ale ty lepší časy přijdou a přijdou brzy. Mám i velkou radost z toho, jak se k tomu Česká republika postavila. I to zjištění, že všechno zlé je pro něco dobré, že jsme na sebe hodní, že se dokážeme zmobilizovat, táhneme za jeden provaz a společně to dáme,“ neskrývá optimismus starostka Oulehlová. 

Město ale zároveň musí řešit svůj rozpočet a financování probíhajících a chystaných akcí. 

„Samozřejmě, že těch ekonomických dopadů se bojíme, jako každý. Už sedíme a ten náš zásobník toho, co se už buď provádí nebo bude provádět opravdu zvažujeme a Rada města, kdy 1. dubna by mělo být zasedání Rady, nyní řešíme, zda to bude telekonferencí či jakým způsobem, kde se ale opravdu ty nejnutnější věci budou, ne už rozhodovat, ale dávat k diskusi, jak si povedeme dál. Co už jsme řešili ve vedení města, tzn. já, páni místostarostové, vedoucí odboru a ředitel Sokolovské bytové, bylo, že podnikatelé, kteří mají pronajaty provozovny od města, tak hned na začátku dubna by se měli dozvědět, jakou formou jim město pomůže. Určitě po nich nebudeme chtít plné nájemné tak, jak platí doposud,“ dodala Oulehlová. 

Investiční akce i během nouzového stavu běží, ale projevují se potíže především s pracovními silami. 

„Teď se právě nacházíme na jedné z největších investičních akcí města Sokolova, kdy celkové náklady budou více než 150 milionů korun a vznikne zde ubytovací zařízení pro seniory. Tzn., pro ty, co už se o sebe nemohou postarat s 24 hodinovým režimem. Současný stav je takový, že doposud máme prostavěno 18 milionů korun z celkové investiční částky. U stavby máme již hlášeno dvouměsíční zpoždění. Převážně to ale bylo způsobeno tím, že se zde objevily nějaké stavební problémy hned na začátku, ať už zakládací pásy apod. Jinak, co se týče právě s koronavirem, který všude kolem nás řádí, tak tady zatím avizováno nějaké velké navýšení, alespoň co se týče termínu dokončení, nemáme. Ptal jsem se před chvilkou i stavbyvedoucího. Samozřejmě i on se potýká s úbytkem stavebních dělníků. Což může být zapříčiněno buď tím, že zůstávají doma se svými rodinami či jsou v izolaci anebo proto, že zde pracuje i plno zahraničních dělníků, tak to může být i zčásti tím, že odjíždějí domů,“ uvedl během návštěvy největší městské stavby místostarosta Jan Picka.

Pracovní ruch vládne i na hlavním sále Městského domu kultury. Zde vznikají pod rukama žen stovky nebo možná tisíce látkových roušek pro složky IZS, zdravotní a sociální zařízení i veřejnost.

„Tady se už 8 dní děje to, že šijeme, stříháme, žehlíme. Jsme taková manufaktura typu 80. let, kdy člověk, když potřeboval džíny, tak věděl, kam si v Sokolově dojít. Tak tam to vypadalo úplně stejně, akorát se tam nemluvilo česky. Nyní se mluví hodně česky, hodně vzdělaně česky a hodně slušně a spisovně česky, protože 70 % osazenstva naší manufaktury jsou učitelky. Měla to být jen šicí linka pro zaměstnance, ale pak jsme si řekli, že když už máme k dispozici sál a lidi jsme dokázali namotivovat, protože zaměstnanci, kteří to šili poprvé a pak i učitelky z Centrálky, že to půjde, tak se to poté takto zvrhlo. Jsem za to hrozně rád, protože sem chodí už osm dní a mě to trošku přišlo, jak Olympic zpívá Osmý den schází nám, tak nám tedy neschází, my ho máme a jedeme pořád stejně,“ informoval ředitel MDK Sokolov Ladislav Sedláček. 

Materiál na výrobu roušek získávají od nejrůznějších dárců.

„Začalo to paní Holubovou ze Svatavy, která nám dala neuvěřitelné množství takové bílé látky – damašku, ze kterého se vyloženě šily roušky pro nemocnici a pro záchranku. Pak nám hodně materiálu dává Sokolovská chráněná, my už mu neříkáme ředitel Klimeš, ale dealer Klimeš, protože přijde vždy ráno a přinese látku nebo tkalouny. Pak samozřejmě dostáváme látku a tkalouny od drobných dárců. Jsme za to strašně rádi. Samotná distribuce je potom tak, že my to našijeme a roušky jdou odsud buď na záchranku, k hasičům, na policii – státní i na městskou, do nemocnice, do pečovatelských domů nebo k seniorům či kam je to potřeba. Ale tuto samotnou distribuci si řeší starostka, protože má svůj krizový štáb na městě,“ vzpomněl na rozjezd výroby ředitel. 

Kromě zapojených lidí přímo na místě, pomáhá řada dalších. Jaroslav Špiler ze soukromé firmy z Dolního Rychnova poskytl dvě šičky pro Městský dům kultury. O servis strojů pro všechny se stará technik Zdeněk Šlajchrt. Ale MDK nezapomíná na svou hlavní činnost. 

„Připravujeme to, aby lidé věděli, že kultura v Sokolově žije, že kultura k životu patří a život patří ke kultuře. Kultura je od slova pěstovat a my chceme v lidech pěstovat to, že je v tom nenecháme. V sobotu chystáme první online přenos. Měl by přijet Vladimír Hron. Bude to přes hodinu pořad, kdy my teď od lidí, kteří se budou chtít zúčastnit online, budeme sbírat dotazy. Vladimír Hron pak bude sedět sám v klubu mladých a bude na ty dotazy odpovídat. Přivedeme mu max. jednoho hosta tak, aby si s ním mohl povídat. Vždy to bude nějaký zajímavý host. Chtěli bychom to dělat středa, sobota, aby si lidé zvykli, a to do doby, dokud bude zavřené divadlo, kino. Připraveni na to budeme, tak uvidíme, zda to bude mít nějaký ohlas. Myslím si, že ano, protože, když si lidé budou moci popovídat a bude tam někdo, koho znají a bude tam s ním někdo, koho znají, tak to bude pecka. Teď ve středu zkusíme takovou zkušební a povede si to Honza Onder. Bude trošku tančit, trošku povídat. A v sobotu čistě teoreticky by pak měl být i takovým moderátorem tohoto pořadu. Bude to jakoby taková talkshow Jana Krause, kdy by tam byl jen on a pan Odvárka a od nás tam bude jen Honza Onder a Hron. Chceme si tam pozvat i starostku nebo někoho, aby řekla lidem, co se tam chystá, aby to byl takový informační kanál, který by reagoval i na aktuální otázky lidí, protože, když zde nyní točíme reportáž, tak ta se vysílá za tři dny a ono to všechno tak strašně rychle běží, že vše, co si zde řekneme, tak už je prostě úplně minulost,“ správně odtušil ředitel Sedláček. 

A aby naši diváci nepřišly o možnost sledovat tyto živé přenosy, budeme je vysílat na našem facebookovém profilu – www.facebook.com/regionzapad.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 26.03.2020 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy