Sokolov: Lutherův podzim otevře soubor Fides

Hudební klub Alfa v přízemí stejnojmenného sokolovského kina zve v neděli 8. října od 15 hodin na koncert klasického komorního souboru Fides z Prahy "Hudba a radost".

dezinfekce

Tímto koncertem zahajuje pořádající společenství místních křesťanských církví akce svého sokolovského festivalu Lutherův podzim na téma "Jak svobodní jsme?" k letošnímu říjnovému 500. výročí začátku evropské reformace Lutherovým vystoupením ve Wittenbergu za očistu křesťanství Kristovým evangeliem. 

Ansámbl ve složení Karin Kašparová a Marcela Voráčová na housle, Lenka Říhová na klavír, Pavel Bláha na violoncello a Jan Kubík na příčnou flétnu a klavír přednese skladby různých hudebních epoch, které spojuje téma radosti jako hlubokého duchovního prožitku. To je i to, co spojuje členy souboru Fides - radost z přirozeného muzikantství, vědomí duchovního rozměru hudby, touha objevovat nové hudební přístupy a pravidelná podpora charitativních projektů. Fides je známý společným účinkováním se Smíchovským pěveckým sborem. Vstup na akci je zdarma. Na sokolovském koncertu zazní například slavné Charpentierovo Te Deum, něžné Andante larghetto z Händelovy opery Berenice, dynamický Vivaldiho Koncet G moll, půvabný Bachův Air, povznášející Bizetův Agnus Dei, Meditace z Massenetovy opery Thais, ale i moderní skladby Ukolébavka pro H Koena Dejongheho, You Raise Me Up od Rolfa Lovlanda, Gabrielův hoboj od Ennia Morriconeho nebo Most přes rozbouřené vody Paula Simona. Mezi muzikanty souboru Fides jsou poměrně výrazné věkové rozdíly, které se projevují na jedné straně studentským hudebním nadšením a vyzrálou moudrostí věku na straně druhé, i širokým žánrovým rozptylem repertoáru od renesance po současnost.

Součástí koncertu budou proto také myšlenky významného církevního i hudebního reformátora Martina Luthera o hudbě a vnitřní radosti, které přednese mladý duchovní místního sboru adventistů a hudebník Martin Lindtner.

V pátek 13. října pokračuje sokolovský festival Lutherův podzim Slavností svobody od 17 hodin společnou bohoslužbou místních církví v kostele svatého Jakuba na Starém náměstí, putováním městem a následnou besedou a rockovým koncertem skupin Svatopluk a Blahobeat v hudebním klubu Alfa, v pondělí 16. října od 18 hodin přednáškou pražského historika Luďka Svrčka "Luther a my" na sokolovském zámku a ve čtvrtek 26. října od 18 hodin literárně hudebním večerem s Lutherovými texty a hudbou klasické kytary v podání husitského faráře Lukáše Bujny a Martina Lindtnera "Zde stojím a nemohu jinak" rovněž na sokolovském zámku.

Vstup na všechny akce je díky podpoře místních církví zdarma.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 07.10.2017 12:30




0 +
 

Hlavní zprávy