Sokolov: Kočičí útulek pozval veřejnost k návštěvě (TV Západ)

Od roku 2016 funguje v Sokolově spolek s všeříkajícím názvem Láskou ke kočkám. Po letech provizoria se v letošním roce konečně podařilo díky přízni a financím města získat spolku do pronájmu prostory s odpovídajícím zázemím. Bývalé garáže se za zhruba 2 miliony korun proměnily v domov pro desítky toulavých koček. Provozovatelé útulku uspořádali v sobotu 7. prosince akci, při které se mohli zájemci podívat jak se kočičkám daří a přispět na provoz zařízení.

dezinfekce

„Dnes máme vánoční den pro kočičky a pro lidi, aby se podívali na naše nové prostory, aby se podívali, jak to zde máme hezké a na ty naše krasavce a krasavice,“ popsala Anna Křehlíková, předsedkyně spolku Láskou ke kočkám.

Svěřenci, kterých je v současné době 55, se snesou velmi dobře, ale najdou se i problémoví jedinci.

„Jednoho problémového kocourka máme vedle v místnosti. Ten je tam jen s dvěma kočičkami, protože ten opravdu nemá rád kočky. Má rád lidi, ale kočky nesnáší. Nevím, co mu udělali tedy. Nejvíce jsou kočičky ze Sokolova. Máme dohodu s městskou policií, která když někde kočičku najde nebo i my, tak přes městskou policii, se kočička může dostat sem k nám. Pak zde máme kočičky z různých obcí a okolí, a to už je potom na nás. Jsou to všechno kočičky z ulice. A je zde pár kočiček, o které se majitelé již nemohli starat,“ přiblížila Křehlíková.

Bez nadšení dobrovolníků a pomoci od drobných dárců, firem a města by provoz útulku nebyl možný.

„Pomáhají nám hodně lidé, většinou takoví, co mají sami málo, ale přesto se rozdělí. Máme transparentní účet, na který někdo pošle, podle svých možností – 50, 200 či 400 korun, někdo i více. Záleží opravdu na lidech. Z toho kupujeme jídlo, platíme veterinu a vše ostatní. Pak jsou to lidé, kteří nepošlou peníze, ale přivezou drogérii, granulky, po dohodě většinou, protože nemůžeme kočičkám dávat úplně všechno. Mají svoje jídla, taková, která jim chutnají. Potom máme zažádáno o grant na městě, abychom mohli dál platit nájem, protože doposud ho platíme z peněz, co mají kočičky na jídlo a veterinu. Takže snad nám město vyjde vstříc,“ uvedla předsedkyně.

Provoz zařízení mají na starost tři ženy – členky spolku. 

„Já chodím do práce. Takže sem chodím každý den po práci. Potom soboty, neděle jsou na mě. Paní Hromádková chodí 2krát do týdne plus samozřejmě dělá takové ty věci, co je potřeba, když já nemohu a musím na veterinu, tak ona mne zastoupí. A potom mladá paní Martina, která chodí tři dny v týdnu. Takže takto to máme rozdělené,“ vyjmenovala spolupracovnice Křehlíková.

Na Den otevřených dveří se přišla podívat řada zájemců, kteří přinesli hromadu dárků. Po skupinkách navštěvovali zázemí útulku. A také se seznámili s plány spolku.

„Dodělat voliéru bychom chtěli, udělat tam stromy, škrabadla a lepší zem, protože zatím je tam jen hlína. A udělat tam záchodky, které budou schované, aby i kočička měla svoje soukromí a nikdo na ní nekoukal. A ještě samozřejmě zvelebit i tyto prostory, které jsou uvnitř a udělat je ještě trošku hezčí než jsou,“ dodala Křehlíková. 

Během svátků v termínu 16. - 26. prosince bude útulek pro návštěvy uzavřen. Přispět je možné kromě transparentního účtu i pomocí systému Givt.cz – Klikni a pomáhej, kdy organizace získá finanční příspěvek kdykoliv nakupujete na internetu. Část vaší útraty půjde na organizaci a vy nezaplatíte ani korunu navíc. Podrobnosti najdete v textové části reportáže.

Přidat číslo transparentního účtu - 115-0302440247/0100
https://www.kb.cz/cs/transparentni-ucty/laskou-ke-kockam-a-s-laskou-ke-kockam-a-s-c 

Systém příspěvku z nákupu - https://givt.cz/laskou-ke-kockam  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy