Sokolov: Kamenné desky připomenou jména padlých sovětských zajatců

Památník sovětským zajatcům v Sokolově bude osazen 14 kvádrovými deskami se jmény padlých v druhé světové válce. Přibližně 2500 lidí zahynulo v sokolovském lazaretu, který se nacházel v místě dnešní Vítězné ulice.

dezinfekce

Dosud jejich utrpení připomíná pomník v místě hromadného hrobu s ostatky obětí. S návrhem uctít jejich památku formou jmenných tabulí se na město obrátil Generální konzulát Ruské federace v Karlových Varech. Ve čtvrtek 1. listopadu 2018 se sešli zástupci ruské strany a města Sokolova, aby dohodli okolnosti odhalení nového památníku.

Válečný hrob s ostatky sovětských válečných obětí je například i v Brně, nebo Hodoníně. Podle zástupců ruské strany je ten sokolovský největší. Z přibližného počtu 2500 mrtvých se badatelům podařilo prokázat původ 2435 lidí. Vše probíhalo ve spolupráci Ministerstva obrany a velvyslanectví Ruské federace zejména na základě žádostí od pozůstalých, kteří památku svých blízkých jezdí na místa jejich spočinutí uctívat dodnes. Práce trvaly přibližně rok.

„Měli jsme seznamy v němčině, ruštině, řadu dokumentů jsme museli podrobně porovnávat a překládat. Měli jsme žádosti různých ambasád, obraceli se na nás lidé z Ázerbájdžánu, Kazachstánu, nebo Arménie,“ řekla k pátrání badatelů Polina Olegovna Kuzněcová z ruského ministerstva obrany pro organizaci vojensko-memoriální činnosti v České republice.

„Velmi oceňuji účast a snahu ruských představitelů pečovat o památníky nejen u nás v Sokolově. Vážím si spolupráce s ruským konzulátem a těší mne, že i dnes jsme hovořili o dalším zvelebení tohoto pietního místa v budoucnu,“ nechal se slyšet starosta Jan Picka. 

Z ruského konzulátu přijeli Generální konzul Ruské federace v Karlových Varech Mikhail Nikolaevich Ledenev, první tajemník Velvyslanectví Ruské federace v České republice, vedoucí zastoupení Ministerstva obrany Ruské federace pro organizaci vojensko-memoriální činnosti v České republice Valerii Vasiljevič Konnov, konzul Igor Leonidovič Melnik a zmíněná Polina Olegovna Kuzněcová z Ministerstva obrany Ruské federace pro organizaci vojensko-memoriální činnosti v České republice. Návštěvu hostili starosta Jan Picka a místostarostka Renata Oulehlová. Odhalení zúčastnění plánují ještě v listopadu 2018.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy