Sokolov: Horňák se chystá na novou sezónu (TV Západ)

Sokolovský Městský dům kultury postupně prochází kompletní rekonstrukcí. Po částech dostává jedna z dominant města nejen nový vzhled, který se přibližuje historické podobě, ale také řadu technických vylepšení. Nedávno byla dokončena výměna osvětlení na hlavním sále a přibylo kvalitnější ozvučení a světelný park.

dezinfekce

„Vrátili jsme původní podobu balkónům, velkému sálu jeho barvu, která tam byla. Snažili jsme se vrátit i takové drobnosti a věci, které tam byly dříve. Samozřejmě, že to není tak, jak to úplně bylo v roce 1925. Snažili jsme se ale o co nejvěrnější podobu, protože zde např. na zdi u jeviště byly úplně jiné obrazy, ale to bychom asi nezaplatili, kdybychom měli sehnat kopii, tak jsme se rozhodli pro tuto grafiku. Grafika je také od velmi známého umělce,“ popsal ředitel MDK Sokolov Ladislav Sedláček.

Na hlavním sále září novotou i dveře na straně vchodu ze schodiště. Do foyer naopak vedou původní nevzhledné boční dveře, které po sezóně přijdou na výměnu za 1,1 milionu korun bez DPH.

„Teď proběhlo výběrové řízení, máme firmu, která vyhrála. Na konci března, začátku dubna by se měly začít měnit. Jsme za to strašně vděční Odboru rozvoje města a městu samotnému, že nám na to dalo peníze, že to připravili, udělali a my se zase poté postaráme o to, aby to dopadlo dobře tady. Takže opravdu spolupráce mezi městem a Městským domem kultury je parádní a já za to moc a moc děkuji,“ uvedl Sedláček. 

A na příští rok by rádi v MDK zrekonstruovali hlavní vchod do budovy.

„To až opravíme, tak si myslím, že Městský dům kultury čili Horňák, který má příští rok 95. narozeniny, si nový vstup zaslouží. To bude vlastně taková nová fasáda – fasáda domu a můžeme tím důstojněji oslavit tyto narozeniny, protože pro mnoho z nás je MDK nejdominantnější budova ve městě,“ zdůraznil ředitel.

Kromě viditelných změn na veřejně přístupných místech se v budově opravují i prostory v zázemí.

„Když jsme zde dodělali velký sál, tak si svépomocí opravujeme i šatny pro umělce, účinkující, protože šatny, vybavení bylo 60 let staré. Myslím si, že když pak přijel nějaký umělec a šel si sednout do šatny nebo se podívat k nám do šatny, tak možná přemýšlel, kde je. Protože, když by se pak podíval na ten krásný nový sál, tak by asi omdlel. Takže jsme se pustili do oprav, není to vidět, ale opravené je to také. Takže v podstatě budeme mít celý velký sál včetně zázemí opravený,“ pochlubil se Sedláček. 

Prvním plesem v novém byl o uplynulém víkendu Ples MDK, plesová sezóna pak pokračuje v polovině prosince gymnazisty. A poběží až do poloviny března, kdy je v plánu Ples Policie. 

Akce městského domu kultury se neodehrávají jen v prostorách Horňáku.

„Chystáme, tak jako již čtvyrtým rokem čtyři adventy v klášterním kostele a Průvod čertů samozřejmě. Poté 25. prosince tam budeme mít ještě vánoční koncert, aby ti, co jsou sami 25., tak, aby sami nebyli a mohli býti ve společnosti jiných lidí,“ dodal ředitel MDK Sedláček. 

Veškeré informace o programu Hornického domu najdete na stránkách www.mdksokolov.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy