Sokolov: Hmyzáci mají ve městě hotely i své louky

Vrátit alespoň částečně přírodu do obydlené aglomerace je smyslem snažení sokolovské radnice. V rámci oživení životního prostředí a podpory biodiverzity realizoval odbor správy majetku města ve spolupráci se střediskem správy zeleně společností SOTES už vloni vznik šesti lokalit, kde se neseká pravidelně travní porost. Letos byly dvě z těchto ploch doplněny o takzvanou motýlí louku a hmyzí hotely.

dezinfekce

Motýlí louky i domečky pro „hmyzáky“ jsou nově v části areálu zdraví pod Starou Ovčárnou a poblíž sídliště Vítězná. Hmyzí hotely vyrobily děti z 8. ZŠ v Křižíkově ulici. Je to uměle vytvořená skrýš pro užitečné druhy hmyzu. Kromě možnosti úkrytu mu může posloužit i ke kladení vajíček a následnému vývoji larev.

Denní motýli jsou jednou z nejnápadněji mizejících skupin živočichů v naší krajině. Ještě před několika desítkami let bylo na loukách i trávnících během léta k vidění desítky druhů z několika čeledí. V současnosti ubylo nejen druhů, které na louce běžně potkáme, ale i celkové množství jedinců.

„Sokolov snahou o vznik bezúdržbových zelených ploch reaguje na aktuální trendy v ochraně přírody a současně vyslyšel i přání veřejnosti, aby takové lokality v katastru města vznikaly. Dříve byly louky plné květů, které lákaly k tomu, aby si člověk jen tak lehl do trávy a díval se do oblak, běžné,“ uvedla starostka Renata Oulehlová.

Pestrobarevným křehkým letcům dají motýlí louky šanci, aby mohli žít nejen v rezervacích, ale rovněž ve volné krajině včetně měst. Tam, kde je to možné, ponechme alespoň kousek trávníku vyrůst a vykvést, než jej opět posekáme. Nemusí to být jenom velké plochy, motýli rádi využijí i trávník v odlehlé části zahrady nebo třeba kousek louky za vaší chatou.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy