Sokolov: Dva stateční zachránci životů převzali medaile

Loď s několika vodáky se převrátila v sobotu 10. července na jezu v Černém Mlýně. Nebýt rychlé a obětavé pomoci policisty, kriminalistického technika Jana Macha, a jeho kamaráda Radovana Ptáka, patrně by událost neměla dobrý konec. Oba dva zachránci převzali ve čtvrtek 15. července medaile Za zásluhy o bezpečnost, které jim udělila Rada města Sokolov.

dezinfekce

Oběma statečným mužům postupně poděkovali ze jejich odvážný čin starostka města Renata Oulehlová, místostarosta Jan Picka, velitel městské policie Petr Kubis a ředitel územního odboru Policie ČR v Sokolově Karel Stodola. Ocenili jejich pohotovost, s níž se vydali topícím se lidem na pomoc. Jan Mach a Radovan Pták se rovněž zapsali do kroniky města.

Co se v Černém Mlýně stalo?
Několik vodáků se pokusilo neúspěšně splout jez a skončili ve vodě pod ním. Další vodáci přihlížející z břehu okamžitě volali na pomoc záchranáře, ještě před jejich příjezdem se však Jan Mach s Radovanem Ptákem pustili do akce s cílem vyprostit topící se lidi z vodního bubnu pod jezem. Bez cizí pomoci neměli šanci doplavat ke břehu.

Radovan Pták to vzal kolem elektrárny, přelezl ostnatý drát a přes lávku se dostal doprostřed jezu. Po žebříku slezl na betonový pás. Jan Mach si vzal vestu a přivázal kolem pasu lano, které drželi další vodáci. Skočil do řeky a doplaval ke kamarádovi na pilíř.

Odsud házeli topícím se vodákům záchranný kruh. Tak se jim podařilo vytáhnout dva lidi, kteří se kruhu zachytili. Pak ještě dostali z vody tímto způsobem další dva. V řece nakonec zůstal poslední z vodáků, jenž byl evidentně na pokraji svých sil a mizel pod vodou. Jan Mach za ním skočil, Radovan Pták ho jistil a držel provaz. Policista chvíli plaval a spatřil topícího se vodáka, jak se vynořil nad hladinu. Chytil ho a Radovan Pták oba dva za lano vytáhl ven. Zachráněné potom z pilíře dopravil do bezpečí na břehu hasičský člun.

O této události jsme informovali zde.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy