Sokolov: Čtyřka dokončuje hrubou stavbu (TV Západ)

Pozorně sledovaná stavba projektu Čtyřka v Sokolově získává stále jasnější podobu. Brzy bude dokončena hrubá stavba a prohlédnout si ji přijdou i zastupitelé. Budoucí pobytové zařízení s více než 60 místy většinou v jednolůžkových pokojích, bude sloužit seniorům, kteří už se o sebe nedokáží postarat sami. Vzniká na místě bývalé IV. Základní školy v ulici Sokolovská.

dezinfekce

„Ano, je to poprvé v historii města nebo v té novodobé od roku 1989, kdy stavíme nový objekt. Je to opravdu poprvé a ještě navíc z vlastních finančních zdrojů, které jsme si zodpovědně našetřili, abychom nemuseli sahat do nějaké půjčky. Navíc se nám ale podařilo, že z peněz Ministerstva práce a sociálních věcí nám přijde dotace 50 milionů. O této krásné zprávě víme teprve 14 dní,“ prozradila detaily projektu starostka Renata Oulehlová po prohlídce stavby. 

Stavba s půdorysem ve tvaru L nabídne pokoje orientované na jih a západ. V méně slunných místech budou obslužné chodby. 

„To bude pro budoucí klienty, kteří zde budou, troufnu si říci, velice důstojné, ale i radostné místo. Z pohledu jiných domovů pro seniory, velkorysé, ale takto by to mělo být. Takový by měl být vlastně ten podzim života – důstojný, v soukromí. Mám z toho opravdu velkou radost. Ještě další věc, já jsem sem chodila celou školní docházku, základní školu. Vždy si tak říkám, tady jsem život začínala, a i mnoho z nás, mnoho Sokolováků, a jednou zde možná budeme moci ten život důstojně zakončit,“ uvedla Oulehlová. 

V rámci prohlídky objektu byl umožněn vstup na nejvyšší část stavby. 

„Nacházíme se ve 4. nadzemním podlaží, v nejvyšší části objektu. Z jedné strany máme již zrealizovanou střešní konstrukci. V podstatě se tím hrubá stavba uzavírá. V průběhu června budeme dokončovat zbylou část. V červenci bychom měli začít se střechou,“ popsal místo rozhovoru Pavel Kapic, zástupce ředitele dodavatelské firmy.

Nejsložitější část stavby bylo její zakládání. 

„Protože původní základové poměry neodpovídaly tomu, co bylo ve skutečnosti, co se našlo. Takže tam jsme se trošku zdrželi. Díky tomu máme jednu část, která byla na vlastním pilotovém založení, trošku napřed, což držíme i v dalším postupu výstavby. Nyní už ty práce probíhají daleko lépe a efektivněji,“ dodal Kapic. 

V každém patře objektu vznikne také terasa a využity budou i okolní venkovní prostory. 

„Vzadu bude určitě krásný parčík pro klienty. A i přední část bude také upravena, využita. Bude to opravdu takové krásné místo v Sokolově,“ doplnila starostka Oulehlová. 

Náklady na stavbu přesáhnou 150 milionů korun, přičemž město obdrží již zmíněnou dotaci ve výši 50 milionů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy