Sokolov: Bývalé železniční depo má postupně změnit tvář (TV Západ)

Území podél železničních kolejí ze Sokolova směrem na Královské Poříčí se má v budoucnu stát místem rozvojových aktivit. Třetí fáze z celkových čtyř zatím není sice nijak výrazně vidět, ale město si je dobře vědomo o jak cennou lokalitu v jeho vlastnictví se jedná.

dezinfekce

„Je to vlastně jediná zóna ve městě, která je použitelná pro Sokolov, takže si ji trošku hýčkáme. Je rozdělená na čtyři etapy a pro nás je teď stěžejní ta třetí etapa, která je v rozsahu 22 tisíc metrů čtverečních a je rozparcelovaná na dvanáct samostatných malých zón, které bychom chtěli samozřejmě nabízet investorům proto, aby tady vznikly pracovní příležitosti. Byly bychom rádi, samozřejmě, aby to nebyly sklady, ale byly to nějaká zajímavá zaměstnání s přidanou hodnotou, jak se říká. My tam budeme rozšiřovat komunikaci ve spolupráci nebo se souhlasem Krajské správy údržby silnic. Řešíme tam samozřejmě elektrickou energii, takže jsme v minulosti schvalovali vybudování transformátorové stanice a teď na poslední Radě jsme schvalovali i přípojku plynu. To znamená, do budoucna bychom tam mohli nabízet i plyn. Jinak jsme jednali se Správou železnic o možnosti připojení tzv. vlečky, to znamená k té hlavní trati. A i tady máme příslib, že i tato možnost by v budoucnu mohla být realizovatelná,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis. 

Jednou z možností využití území je lehká výroba, uvažuje se o přesunu zdejších chráněných dílen.

„Hal v okolí města na Chebsku je dost, takže samozřejmě budeme se snažit, aby tady byly jen jiné pracovní příležitosti, ale uvidíme podle možností. Takže v příštím týdnu bychom měli navštívit i ředitele CzechInvestu, takže budeme jednat i s centrálními orgány, tak jestli by nebylo možno sem dostat nějaké zajímavé investory a vytvořit zajímavou práci pro naše lidi. Myslím, že ta zóna je poměrně strategicky dobře položená. Počítáme tam i s vybudováním parkoviště až pro 100 vozidel. Jednáme i s vlastníkem bývalého autobusového nádraží, i to, abychom třeba mohli do budoucna využít. Jedním ze záměrů, který tady řešíme, že bychom tady mohli třeba vybudovat na jednom z těch pozemků halu, kam bychom přesunuli chráněné dílny. A komunikujeme i s Krajem, že bychom ty dílny de facto mohli spojit třeba s učňovských střediskem naší Střední živnostenské školy v oboru truhlář,“ potvrdil záměr starosta. 

K financování přeměny území chce město využít dotační tituly, například z Fondu spravedlivé transformace. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy