Sokolov: Budoucností regionu má být spolupráce stvrzená memorandem (TV Západ)

Ve čtvrtek 29. června se na sokolovské radnici uskutečnila prezentace obsahu Memoranda o společném postoji k podpoře transformace a rozvoji regionu Sokolovska.

dezinfekce

Zástupci města Sokolova, Karlovarského kraje, společnosti Sokolovská uhelná a SUAS GROUP a provozovatele chemičky, Synthomer, prezentovali své plány a možnosti s ohledem na plánované ukončení těžby a zpracování hnědého uhlí. 

„Cílem memoranda je samozřejmě, jak se říká, spojit síly a nečekat jenom na to, až nám někdo pomůže z jiných míst, protože se neustále hovoří o transformaci a je potřeba ji začít brát vážně. A my jsme vlastně tímto aktem dali najevo, že to opravdu myslíme vážně, že transformace se dostala na ty vyšší obrátky. A také jsme říkali v úvodu, je to vzkaz i pro naše občany, aby to zavnímali, protože mnozí třeba uvažují o tom, že odejdou ze Sokolovska. A my teď prostě vyvineme veškeré úsilí, abychom se pokusili o to, aby tady v co nejbližší době byla pracovní místa s přidanou hodnotou, hezké bydlení, abychom samozřejmě rozšířili spektrum volnočasových aktivit, abychom prostě to Sokolovsko udělali hezčí, než je. A já myslím, že Sokolovsko se v čase velmi proměnilo,“ shrnul základní myšlenky a cíle spolupráce starosta Sokolova Petr Kubis. 

Největší zaměstnavatel na Sokolovsku, společnost SUAS Group, považuje transformaci regionu za klíčovou výzvu. 

„Role Sokolovské uhelné jde napříč těmi jednotlivými obory a oblastmi, kterými se má transformace Sokolovska zabývat. Od oblasti školství, které nás samozřejmě zajímá, chceme se na něm spolupodílet. Potřebujeme mladé lidi do našich týmů, do našich nových rozvojových aktivit. Potřebujeme zvýšit odbornost, přivést sem mladé lidi zpátky. Takže to je minimálně jeden ze zajímavých oborů. Nezbytně nutné pro nás je i participace na oblasti rezidenčního bydlení. To znamená zajistit vhodné místo pro bydlení, vhodnou lokalitu, která je doplněná aktivními volnočasovými činnostmi, sportovními kulturními akcemi. Zase opět čím přesvědčit nejenom ty naše mladé, aby nám tady zůstali, ale opravdu cílíme i na lidi z jiných regionů, krajů České republiky, abychom pro ně našli vhodné místo, vhodné pracovní příležitosti a mohli tak rozvíjet tu transformační aktivitu naší skupiny do těch nových oblastí, Ať už je to moderní energetika, je to stavebnictví, jsou to věci v oblasti strojírenství, elektroniky, elektrotechniky, energetiky, takže bez toho samozřejmě se moc ani posouvat také nemůžeme. S ohledem na věkový průměr našich zaměstnanců, kdy víme, že během řádově deseti, patnácti let budeme nutně potřebovat tu personální obměnu,“ popsal předseda dozorčí rady SUAS GROUP Pavel Tomek. 

Sokolov spolu s dalšími šesti uhelnými regiony v Evropské unii získal technickou pomoc při transformaci z expertního týmu ICLEI. Během prezentace se připojil prostřednictvím vzdáleného přístupu také zástupce této skupiny Veljko Vorkapić a svůj příspěvek přednesl i Daniel Konczyna z konzultační společnosti BeePartner, která připravovala mimo jiné strategické dokumenty pro Moravskoslezský kraj. Podpis připojili také zástupci všech obcí Sokolovska dotčené těžbou. 

„Podstatou memoranda, aby to nebylo jenom nějaké plácnutí, samozřejmě je to, že už popisujeme ty jednotlivé aktivity, takže bylo definováno jedenáct důležitých oblastí Sokolovska. K tomu byly sestaveny pracovní skupiny, které jsou složené z odborníků, a už se pracuje na tom, co by se na Sokolovsku mohlo změnit a zlepšit. To podstatné je, že jsme se rozhodli, a to bych chtěl poděkovat určitě i Karlovarskému kraji, které který nám zafinancoval plán spravedlivé územní transformace, což je ten základní strategický materiál, který popisuje jak historii Sokolovska, současnost, ale samozřejmě i tu budoucnost - jakou cestou bychom se měli vydat,“ dodal Kubis. 

Důležité oblasti transformace rozpracovávají jednotlivé pracovní skupiny a memorandum deklaruje snahu o spolupráci mezi hlavními aktéry. Kromě strategických projektů se připravuje řada investic Modernizačního fondu.

„Cílící na obnovitelné zdroje, to znamená, je to výstavba fotovoltaických parků. V této první fázi budeme samozřejmě cílit i na programy zaměřené na akumulaci energie. Máme v tuto chvíli jaksi připravené další projekty, jak posílit tu akumulační část. Vzhledem k tomu, že máme ve skupině konvenční zdroje, ty točivé, do toho budeme připravovat výstavbu fotovoltaických parků, tak po čem doplňovat ten segment i v této oblasti, to znamená akumulace energií, jsou připravovány a diskutovány i projekty v oblasti vodíku. V tuto chvíli bychom rádi startovali na projektech zaměřených na využití šedého nebo modrého vodíku pro vývoj, výzkum, protože objem zeleného vodíku, náklady na jeho pořízení a provoz jsou poměrně velmi nákladné a je lepší připravovat tu infrastrukturu během nějakých deseti, patnácti let s menšími náklady. Takže hledáme i v tomto cestu a myslíme si, že pro tento účel by nemuselo být špatné ani využití uhlí pro jeho zplynění a následné využití, protože nese si svůj vodík a v zásadě jsme schopni i eliminovat uhlíkovou stopu. Proto je ten finální produkt v modrém vodíku,“ nastínil některé z témat Tomek. 

Ze sokolovského regionu se mezi Strategické projekty Karlovarského kraje dostaly Udržitelná revitalizace a resocializace lokality Medard v objemu zhruba 583 milionů korun, Krajský Business Park Sokolov (KBPS) za 450 milionů a Sokolovská investiční a green development v kumulativní hladině 3,1 miliardy korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy