Sokolov: Bahňák 2018 prověřil 950 závodníků (TV Západ)

Do osmého ročníku adrenalinového extrémního překážkového závodu Bahňák se přihlásilo 950 účastníků. Akce s pátečním předprogramem nočního sprintu naplno vypukla v sobotu 12. května od rána v lokalitě Jižní lom v Sokolově.

dezinfekce

„Připravili jsme si několik nových překážek. Především se jedná o výškové překážky a motorizované překážky. To jsou překážky, které jsou ovládány elektrickým motorem, závodníci se jich chytí a překonají trať. Lešení je překážka, kterou víceméně nikde závodníci nemají šanci zažít. Vždy se snažíme odlišovat od jiných překážkových závodů a toto je jedna z věcí,“ vysvětlil hlavní pořadatel akce Jan Fedorko.

Závod pořádá spolek ONeSA Sokolov pro širokou veřejnost a děti od 8 let. Tratě jsou odstupňované podle náročnosti k věku účastníků.

„Pro děti máme 750 metrů. V podstatě je to na tomto závodišti. Pro dospělé a týmy trať pokračuje až na Staré náměstí, takže má 5 km celkem,“ uvedl pořadatel. 

A jak byl Bahňák letos náročný? 

„Neuvěřitelně. Opravdu těžký. Někteří závodníci, kteří závodí po celé Evropě nebo i ve světě, říkají, že je to jeden z nejtěžších závodů, které poznali,“ přiblížil Fedorko.

Do závodu se startuje v časových intervalech tak, aby trať byla vždy průchodná a to ve skupinách po 6 jednotlivcích nebo paralelně 2 tříčlenné týmy. 

Každý závodník se účastní na vlastní nebezpečí. Jednotlivé překážky se obměňují, ale řada z nich zůstává každoročně. Jejich jména v sobě spojují nadhled, ale i místní reálie. Překonávají se Antonínské jímky, Baxterův trojskok, Blátivá opice, Fénixovy tunely, několikery Gumové stěny, Hadí hnízdo, Hora alergie, Krvavá záda, Krysí kanály, Mandl, Tarzan, překážka u Jožina nebo Z pekla štěstí. 

Letos měli účastníci i přelézání nákladních aut na Starém náměstí. 

Pro doprovod i návštěvníky pořadatelé připravili řadu atrakcí.

„Doprovodný program je již od pátku. Každý rok to tak máme nastavené, že tady máme kapely. Dneska skončí závod a zase máme kapelu. Pro závodníky tak máme zpestření,“ potvrdil Fedorko.

Na své si přišly i děti, mohly využít jak nafukovací hrad, tak si skočit z věže.

Závod by se neobešel bez pomoci řady dobrovolníků i sponzorů. Od prvního ročníku je naše televize také mediálním partnerem Bahňáku. 

„Organizační tým čítá 30 lidí. V den závodu k tomu máme ještě nějakých 80 pořadatelů – dobrovolníků. V každém případě je pro nás zásadní podpora města (Sokolova) a Karlovarského kraje, kteří do rozpočtu přispívají nemalými částkami a samozřejmě mnoho partnerů – regionálních společností, kteří nám pomáhají jak materiálně, tak i finančně,“ poděkoval Fedorko.

V jednotlivých dětských kategoriích zvítězili: děti mladší (8–11 let) - mezi kluky Martin Krämling, mezi děvčaty byla nejrychlejší Valentina Čermáková. 

U dětí starších (12–14 let) vyhrál Martin Peleška, mezi dívkami byla nejrychlejší Adéla Kolovratová. 

V kategorii dorost dívky (15–17 let) zvítězila Barbora Stupková, která dokonce porazila i nejrychlejšího dorostence Davida Termera.

Rodinné týmy (3 až 6 osob, minimálně jedna osoba 8+ let a jedna 18+ let) vyhráli Monika, Daniel a Martin Procházkovi.

V kategorii dospělých žen vyhrála mistryně světa Zuzana Kocumová před Michaelo Dani a Lenkou Hnízdilovou.

Mezi muži potřetí za sebou zvítězil Martin Štíbal před Josefem Babákem a Jiřím Folvarčíkem.

Ve tříčlenných smíšených družstvech (družstvo musí být vždy smíšené bez ohledu na poměr muži/ženy) doběhli první Želvušky ve složení Jan Janeček, Tereza Janečková a Radek Čuda. Druhý byl tým SVVAT před třetími Gladiators 01.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy