Sokolov: Autovraky postupně mizí z ulic (TV Západ)

Město Sokolov chce postupně odstranit většinu autovraků z ulic. Plán, který jak uznává samo vedení není běh na krátkou trať už začal v loňském roce a přináší první výsledky.

dezinfekce

"My jsme začali tento běh v dubnu 2021, v takovém ostřejším tempu. Začali jsme je aktivně vyhledávat, ty vraky a začali jsme je polepovat, dávali jsme upozornění a tento proces trval v podstatě skoro rok, protože ono to má vždycky nějakou dobu. Musí to být vyznačeno, jestli to je vrak nebo není, nějakou dobu, než to můžete odtáhnout. Zase musí někdo stoprocentně říci: Ano je to vrak, není to vrak. Případně, jestli se ještě dohledává nějak majitel. A to trvalo opravdu rok. Ale my jsme před tím rokem fakt si řekli, že ty autovraky prostě zmizí z těch ulic a ono to je i celkem vidět, že začínají mizet z těch ulic a parkovišť," potvrdil snahy místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. 

Celkem se na území města nacházely vyšší desítky autovraků v nejrůznějším stupni stavu. Od relativně na první pohled slušných až po ruiny bez základního vybavení. 

"Mybychom byli rádi, kdybychom se dostali na stav nula. To samozřejmě nejde. A bylo jich tady několik desítek a mám za to, že jsme stav vraků možná udělali na nějakých 15 – 20, které teď ještě jsou v ulicích, o kterých víme. Ale lidi si myslí, že se prostě objeví vrak, přijede odtahovka, odveze to. Ono to takhle úplně nejde. To je proces, který má nějakou dobu trvání a pak teprve to může zafungovat," varoval před zjednodušeným vnímáním problematiky místostarosta. 

Nová legislativa přijatá v loňském roce uvolnila městu ruce k účinnějšímu boji s nepořádkem. 

"Je za tím spoustu hodin práce úředníků Městského úřadu, protože ti samozřejmě to musí vyhledávat, potom je tam také práce zaměstnanců SOTESu, ti také vyhledávají. Je to domluveno to, že když se jezdí svoz komunálního odpadu, tak ti chlapi, kteří jezdí, tak ti mají největší přehled o městě. Tak ti pak třeba tipují ty vraky, pak přijde Odbor správy majetku, pak nalepí to oznámení, že si myslíme, že se jedná o vrak, a že je třeba s tím dělat to a to a to. A pak odtahová služba a už to jede. Ono to to stojí hodně peněz. Ono se to nedá asi přesně vyčíslit, jestli to je třeba 300 nebo 400 korun. Jsou to řádově desítky tisíc korun za všechny ty auta dohromady. Protože jen třeba odtah může být zhruba - my jsme teď předělávali ceník – tak řekněme třeba 3,5 tisíce korun," dodal Sedláček. 

Vozy před jejich ekologickou likvidací případně dražbou shromažďuje město v areálu firmy SOTES. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy