Slabá koruna zdražuje dovolenou

Letošní letní dovolená bude výrazně dražší než v předchozím roce kvůli slabé české koruně, která oslabuje v důsledku agresivního snižování úrokových sazeb ČNB. Češi tak mohou očekávat vyšší náklady v zahraničí, zejména v zemích eurozóny a USA.

dezinfekce

Vstup do jarního období přináší mnoho Čechům plány na letní dovolenou. Avšak letošní dovolená bude výrazně dražší než v předchozím roce. Důvodem je slabá česká koruna, která oslabuje v důsledku agresivního snižování úrokových sazeb ČNB. Tento krok mohla ČNB podniknout, protože inflace klesá rychleji než se očekávalo.

Za leden byla inflace pouhých 2,3 %, což již bylo v tolerančním pásu centrální banky. Za únor pak inflace již dosáhla na 2,0 %. Z 7 % tak zatím repo sazba spadla na 6,25 %, do konce roku by pak mohla být kolem 4 %. S tím, jak se snižují úrokové sazby, je koruna méně atraktivní pro zahraniční investory. Ti tak korunu vyprodávají, což má za následek její oslabování.

Koruna výrazně oslabuje i na páru s eurem, což zdražuje dovolenou všem, kteří se chystají do Chorvatska a dalších zemí eurozóny. Na začátku loňských prázdnin byl kurz EUR/CZK na úrovni 23,75. Aktuální kurz je pak kolem 25,30. Jen díky slabší koruně tak Češi v zemích eurozóny letos zaplatí o téměř 7 % více. Při rezervaci jedné noci v hotelu za 100 EUR bychom tak loni zaplatili 2375 Kč a letos 2530 Kč - při delší dovolené půjde cenový rozdíl do tisíců. Koruna navíc může do léta ještě výrazněji oslabit, během února již na páru s EUR dosahovala úrovně 25,50. U ECB se pak nedočkáme snížení úrokových sazeb dříve než v červnu, do té doby tak může koruna oslabit i na úrovni 25,75. Meziroční kurzový rozdíl by pak činil 2 koruny, což by prodražilo ubytování, nákupy a jídlo o tisíce korun.

Dovolená v USA se letos také prodraží výrazně. Zatímco loni v červenci byl kurz USD/CZK poblíž několikaletých minim, tak letos bude v létě koruna výrazně slabší. V loňském červenci byl kurz i na úrovni 21,10, aktuální kurz USD/CZK je pak o více než 2 Kč vyšší. Do léta by pak mohla koruna na páru s dolarem ještě oslabit. U ČNB trh očekává letos hned několik snížení úrokových sazeb, v USA nad rozvolněním měnové politiky stále visí otazník. Aktuálně se první snížení úrokových sazeb očekává v červnu nebo možná červenci. Aktuální inflační data z USA ukazují na vyšší úroveň než by si Fed přál, při současné úrovni nezaměstnanosti si navíc může dovolit se snížením úroků vyčkat. Brzy se tak můžeme dočkat situace, kdy bude základní úroková sazba ČNB vyšší než ta u Fedu. Dolar by tak směrem k létu mohl ještě posílit a kurz 23,50 tak není nereálný. Jen díky kurzu tak letos Češi v USA připlatí více než 10 % ve srovnání s minulým červencem. V USA se navíc stále nedaří zkrotit růst cen u jídla a bydlení - náklady tak mohou Češi očekávat o 5 až 10 % vyšší než loni. Celkově je tak třeba při dovolené v USA počítat s náklady vyššími o 10 až 20 % ve srovnání s minulým rokem.

Čeští turisté budou muset počítat s výraznou inflací ve dvou oblíbených destinacích - Turecko a Egypt. Kurzový vývoj je však u obou pozitivní. Turecká ekonomika se dá nyní označit doslova za rozvrácenou a ani obrovské vysoké sazby nezabránily liře v dalším propadu. Po červnové změně vedení centrální banky úrokové sazby vzrostly z 8,5 % na těžko představitelných 45 %. Ani takto vysoké sazby však zatím nesrazily inflaci, ta v únoru dosáhla na 67 %. Výrazně pak rostou zejména ceny jídla a hotelů. Do konce roku by sice inflace měla padat, i tak se však v prosinci stále očekává nad 40 %. Měnový kurz TRY/CZK byl na začátku loňských prázdnin 0,85, nyní je 0,72. Koruna tak ve srovnání s lírou posílila o dalších 15 %. Při očekávané letní inflaci kolem 50 % tak Češi ve srovnání s loňskem příliš neušetří, spíše naopak. Z dlouhodobého pohledu však dovolená v Turecku působí atraktivně, ještě před 5 lety stála jedna lira čtyři koruny. Nyní je pak dokonce koruna silnější než turecká lira. Mnoho tureckých prodejců zboží a služeb však bude raději přijímat eura nebo dolary, což jsou oproti líře důvěryhodné měny, za kterými stojí silné centrální banky. Mnoho turistů také zvažuje, zda do lír měnit v ČR nebo až v Turecku. Nejlepší volbou je pak patrně platba kartou v lírách, výběr lír z tureckého bankomatu a případně směna a platba v eurech nebo dolarech.

V podobné situaci jako Turecko je nyní i Egypt. I ten trápí obrovská inflace, za únor dosahovala téměř na 37 %. Ceny jídla a pití pak meziročně narostly o 51 %. Z kurzového pohledu však může být Egypt o něco zajímavější. Egyptská centrální banka držela poslední rok fixní kurz libry na páru s dolarem. Nyní však tento režim opustila a nechala kurz stanovit trhem. Libra tak reagovala obrovským výprodejem a na páru s dolarem se tak propadla z úrovně 31 lir za dolar na 50. Přibližně o 50 % pak oslabila libra i na páru s korunou. Letošní dovolená v Egyptě by tak mohla být pro Čechy velmi výhodná - i před očekávanou letní inflací kolem 20 % by díky výhodnému kurzu mohla vyjít dovolená téměř o třetinu levněji než před rokem. I v egyptských letoviscích však platí, že někde budou raději přijímat eura nebo dolary.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy