Skalná: Hrad Vildštejn získal ocenění Patria Nostra

Rekonstrukce hradu Vildštejn a úprava jeho podhradí získala cenu Patria Nostra v rámci celorepublikového programu „Náš venkov 2020.“ Jeho cílem je prezentace proměn venkovských sídel a krajiny.

dezinfekce

Ocenění je udělováno za příkladný investiční a architektonický počin, který přispívá k všestrannému rozvoji venkova s ohledem na potřeby jeho obyvatel a návštěvníků v jednotlivých krajích České republiky.

Z rukou radního pro oblast regionálního rozvoje, projektového řízení a informatiky Josefa Janů si převzali ocenění majitelka hradu Zuzana Pumrová, starostka Skalné Rita Skalová, architekti Václav Zůma a Luděk Vystyd a zástupce zhotovitele. 

Skalenský hrad Vildštejn pochází z poloviny 13. století. Od 50. let 20. století ale zcela chátral a jen jako zázrakem nedošlo v 80. letech k jeho demolici. Díky soukromému majiteli a za podpory státu a města Skalná byl spolu se svým podhradím revitalizován a postupně navrácen do své krásy. V prostorech hradu vznikla restaurace, hradní kaple s exponáty nalezenými při rekonstrukci, muzeum soudnictví, hasičské muzeum a společenský sál. V podhradí byl vybudován prostor pro konání kulturních akcí a krátký vycházkový okruh s rybníčkem.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje
Foto: fb hrad Vildštejn

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy