Region: V roce 2018 vzrostla kybernetická kriminalita

Vyhodnocení kriminality v Karlovarském kraji za rok 2018.

dezinfekce

Vývoj kriminality za rok 2018 v porovnání s rokem 2017 prezentoval v úterý dne 12. února 2019 na tiskové konferenci ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje plk. Mgr. Petr Macháček.

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje patří i v letošním roce mezi tři kraje s nevyšší objasněností trestných činů.  V loňském roce bylo v kraji zjištěno 5 034 trestných činů, což je pokles v porovnání s rokem 2017 o 50 trestných činů. 

V roce 2018 byl zaznamenán nárůst především kybernetické kriminality. Kriminalisté řešili 138 skutků, což je o 72 skutků více než v roce 2017. Trestná činnost v oblasti kybernetické kriminality spočívala nejčastěji v podvodném jednání pachatelů v rámci prodeje zboží prostřednictvím internetových portálů nebo fiktivních e-shopů.

Mírný nárůst trestných činů byl v roce 2018 zaznamenán také u mravnostních činů. V loňském roce kriminalisté řešili o 5 trestných činů více oproti roku předešlému. Nejčastějšími trestnými činy byly pohlavní zneužívání nebo znásilnění.

U hospodářské trestné činnosti došlo v roce 2018 k nárůstu trestných činů o 62 skutků oproti roku předešlému. Nejvyšší nárůst byl zaznamenán u podvodů či zpronevěr. Policie zaznamenala též zvýšený nápad na úseku padělání a pozměnění peněz, kde se podařilo odhalit dvě skupiny cizinců, které rozšiřovaly v rámci Karlovarského kraje padělané peníze. Jednalo se zejména o padělané bankovky v nominální hodnotě 50 EUR, 50 USD a 100 USD. Celkem policisté u těchto dvou skupin zajistili více než osm desítek padělaných bankovek.

Mírný pokles byl v loňském roce sice zaznamenán u celkové majetkové kriminality, ale u konkrétních problematik došlo k nárůstu, a to téměř až o polovinu případů. Konkrétně se jedná o krádeže motorových vozidel a také vloupání do bytů, rodinných domů či víkendových chat. I z tohoto důvodu v letošním roce v návaznosti na celorepublikový projekt s názvem „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě a svým sousedům“ probíhají v rámci celého Karlovarského kraje preventivní kontroly převážně chatových oblastí, zda majitelé mají své nemovitosti řádně zabezpečené, kde policisté majitelům nechávají kartičky s důležitými radami, jak svůj majetek zabezpečit. Dále budou během letošního jara probíhat v různých obcí besedy s veřejností, kde občané získají zajímavé rady, jak si svůj majetek řádně zabezpečit.

V loňském roce došlo k poklesu trestných činů násilného charakteru, kdy bylo spácháno o 6 vražd méně oproti roku 2017 a o 10 méně trestných činů loupeží.

Na území Karlovarského kraje došlo také k navýšení celkového počtu evidovaných dopravních nehod. Nejvyšší nárůst je u dopravních nehod na parkovištích. Příčinou těchto dopravních nehod je nevěnování se řízení, což je zařazeno pod nesprávným způsobem jízdy. U dopravních nehod, při kterých došlo ke smrtelnému zranění jejich účastníků, bylo analýzou zjištěno, že v řadě situací nelze zjistit hlavní příčinu. Jde o dopravní nehody, při kterých řidič motorového vozidla vyjel ze svého směru jízdy mimo komunikaci nebo do protisměru z nezjištěných příčin, narazil do před ním jedoucího vozidla opět z nezjištěných příčin, chodec náhle vstoupil do vozovky před projíždějící vozidlo a podobně. V roce 2018 došlo k nárůstu usmrcených osob při dopravních nehodách o 9 osob oproti roku 2017, kdy bylo při dopravních nehodách usmrceno 12 osob. Z pohledu karlovarské policie je jeden z nejrizikovějších úseků silnice I/6 z Karlových Varů na Bochov. Jelikož se jedná o hlavní tah na Prahu, jde zde hustý provoz. Pokud se zde stane dopravní nehoda, má většinou právě nejtragičtější následky. V loňském roce došlo na silnici I/6 ke čtyřem smrtelným dopravním nehodám, při kterých bylo usmrceno 5 osob. Ke zvýšení bezpečnosti na této komunikaci by bezesporu pomohlo dobudování dálničního úseku mezi Karlovými Vary a Prahou a vytvoření směrově oddělené komunikace.

V roce 2018 výrazně vzrostl počet příslušníků přijatých do služebního poměru, a to díky cíleně zaměřené a aktivně prováděné celoroční propagaci a reklamě i díky celoplošnému zvýšení měsíčnímu příjmu a zavedení náborového příspěvku. Za rok 2018 bylo do služebního poměru přijato celkem 74 příslušníků.

Priority Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje pro rok 2019 jsou:
1. nábor nových policistů,
2. efektivní a komplexní odhalování trestné činnosti v rámci nelegálních výrob a distribuce psychotropních látek a jedů,
3. prohloubení a zintenzivnění spolupráce mezi Policií ČR a subjekty působícími v oblasti odhalování a postihování všech forem korupce a informační kriminality,
4. intenzivní a důsledné vyhledávání a odčerpávání výnosů z trestné činnosti v oblasti hospodářské a obecné kriminality,
5. udržení nastavených standardů práce policie ku prospěchu občanů, institucí, veřejné a podnikatelské sféry s cílem snížení nápadu trestné činnosti,
6. vetší nasazení do přímého výkonu služby uniformované policie, zejména pokud jde o oblast BESIP.

nprap. Kateřina Krejčí


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy