Region: Ustavující jednání nového KZ bylo přerušeno (TV Západ)

Ustavující zasedání nového krajského Zastupitelstva se uskutečnilo za zpřísněných hygienických podmínek ve čtvrtek 12. listopadu v Hale míčových sportů v Karlových Varech. Podle výsledků říjnových voleb zasedlo v Zastupitelstvu 21 nových zastupitelů z celkového počtu 45. Všichni zvolení krajští zastupitelé v úvodu jednání složili slib.

dezinfekce

„Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě v zájmu kraje a jeho občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky,“ přečetla znění slibu tisková mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Jednání se pomocí videopřenosu zúčastnila i zastupitelka Jitka Pokorná, která zároveň mohla také složit slib i hlasovat. Slib složilo 13 zastupitelů za Hnutí ANO, osm za STAN, šestice Pirátů, čtyři členové koalice ODS a KDU-ČSL, a také čtyři zástupci hnutí Místní a SPD. Tři mandáty získala Volba pro kraj, stejně tak jako SNK1 - Starostové našeho kraje. Dlouhotrvající obtíže sestavit koaliční uskupení během povolebních jednání nakonec vedlo k přerušení jednání, o kterém zastupitelé hlasovali na návrh zastupitele Petra Kulhánka. 

„My jsme absolvovali poměrně komplikovaná jednání v uplynulých týdnech. Došlo k řadě zvratů a někdy se jednání úplně zastavila. V posledních dnech jsme našli vůli v rámci subjektů STAN, Piráti, místní SNK1, VOK, ODS a KDU-ČSL k intenzivnímu jednání o většinové krajské koalici. To nyní běží na denní bázi, zejména nad programovými průniky paralelně s tím nad strukturou krajské vlády. Nejsou ale dokončena. Proto jsme požádali o přerušení zastupitelstva, abychom je mohli dokončit ideálně příští týden, aby při pokračujícím zastupitelstvu bylo vše připraveno,“ uvedl po skončení jednání zastupitel Petr Kulhánek, lídr STANu. 

Současné vedení kraje apelovalo na zastupitele, aby byl zvolen alespoň klíčový finanční výbor. Ten by měl pracovat na rozpočtu na příští rok s ohledem na přetrvávající koronakrizi s dopady na krajské finance. To však bylo zastupiteli odmítnuto, stejně jako návrh na přestávku k jednání lídrů všech zvolených uskupení. 

„Samozřejmě, rozpočet je připraven, nicméně asi víte, jak se situace vyvíjí. Pokud by mělo současné vedení přistoupit k nějakým radikálním škrtům, abychom se připravili na příští rok, tak nám to přijde nezodpovědné. Proto si i myslím, že návrh, že by se zřídil, byť i provizorní výbor, kde by byli zastoupeni všichni zastupitelé ze všech politických uskupení, kteří by již na tom mohli pracovat, byl na místě. Nicméně bylo rozhodnuto tak, jak bylo rozhodnuto. Takže uvidíme jak to dopadne příští čtvrtek,“ popsal úřadující hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Krajští zastupitelé se sejdou 19. listopadu v 9 hodin a jednání bude možné sledovat on-line na webu www.kr-karlovarsky.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy