Region: To byl rok 2022 – 2. část – duben až červen (TV Západ)

Duben Druhý Jarní jarmark radosti proběhl v sokolovské základní škole v Rokycanově ulici, zvané Centrálka, v sobotu 2. dubna. Na davy návštěvníků čekal pestrý program a řada příležitostí jak přispět na dobré věci. Jarní jarmark, který se uskutečnil po dvouleté přestávce způsobené pandemií covidu, navštívilo během sedmi hodin trvání neuvěřitelných 3.340 lidí.

dezinfekce

Na charitativní účely se nakonec podařilo vybrat úctyhodných 135 tisíc korun.  

Ve středu 6. dubna se v zastupitelském sále Krajského úřadu v Karlových Varech konalo vyhlášení výsledků výtvarné soutěže pro seniory s názvem "Věk pro nás není překážkou". Z celkem 39 dodaných prací vybrala tříčlenná odborná porota ve třech kategoriích celkem devět nejlepších, jejichž autoři převzali z rukou hejtmana ocenění. 

Benefiční koncert s názvem Děti zpívají pro Ukrajinu se uskutečnil ve středu 6. dubna od 18 hodin v kostele sv. Mikuláše a sv. Alžběty v Chebu. Akci pořádala místní Farní charita ve spolupráci s 5. základní školou. V úvodu akce byly vlajkovými četami skautského střediska Dakota přineseny vlajky České republiky a Ukrajiny, které byly následně vztyčeny za nachystaný pěvecký sbor.

V sobotu 23. dubna si město Cheb připomnělo 77. výročí osvobození americkou armádou. V městských sadech u památníku 97. pěší divize armády USA, která Cheb 26. dubna roku 1945 osvobodila, se od 10 hodin uskutečnila vzpomínková akce. Za slunečného počasí se za hudebního doprovodu Městského dechového orchestru pod vedením Jiřího Smitka představily mažoretky taneční skupiny Jaroslavy Havlíčkové. Několik známých písní včetně nejznámější Vejvodovy písně Škoda lásky, jež zdomácněla nejen mezi vojáky, ale ve svém repertoáru jí měla a má řada významných hudebníků. 

V sokolovském Městském domě kultury proběhlo v pondělí 25. dubna slavnostní vyhlášení výsledků ankety Osobnost roku 2021. Z jednotlivých došlých nominací byla vybrána čtveřice oceněných, se kterými byl natočen krátký medailonek. Cenu získala tenistka Markéta Vondroušová, stříbrná medailistka z LOH V Tokiu 2021. Další ocenění bylo hned dvojité. Dana Škorpilová se věnuje trénování fitness a zabývá se také výživovým poradenstvím. Miloš Škorpil je propagátor běhu a ultramaratonec. Oba se v současné době také snaží podporovat sokolské hnutí. Poslední oceněnou se stala dlouholetá předsedkyně Okresního výboru Svazu postižených civilizačními chorobami Anna Sedláčková. 

Květen

Vzpomínková akce u příležitosti deseti let německého vojenského hřbitova v Chebu se uskutečnila v sobotu 7. května, o dva roky později, než bylo plánováno. Kvůli pandemii covidu odložil organizátor, německý Lidový spolek péče o válečné hroby, pietní akt odložil. Akci v místech, kde se nachází ostatky více než šesti tisíc padlých německých vojáků, které byly svezeny ze 145 míst celé České republiky, zahájila společná modlitba.

V pátek 6. května se Kynšperku nad Ohří uskutečnila připomínka osvobození města americkou armádou. V loňském roce, kdy pandemie covidu znemožnila veřejnou akci a zástupci města si výročí připomněli v komorním duchu, se letos opět konal průvod městem. V jeho čele šly mažoretky a za nimi členové Městského dechového orchestru a občané města v doprovodu dvou dobových vojenských vozidel. 

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině začalo v Karlovarském kraji fungovat hned 1. března v KV Aréně. Během dvou měsíců prošlo centrem 12.732 uprchlíků z Ukrajiny. V počátcích se každodenně v centru odbavovalo několik stovek lidí. Postupné snižování počtu příchozích si po dvou měsících vynutilo změnu působení, navíc bylo potřeba uvolnit prostory stadionu pro původní účely. Od 1. května centrum sídlí v nových prostorách depozitáře Krajské knihovny. 

Letošní, již 42. ročník, chebské Velké ceny v atletice se vyznačoval několika výraznými změnami. První z nich byl termín. Kvůli plánovanému podzimnímu Mistrovství republiky družstev v Chebu se konala již ve středu 18. května. Druhou změnou byl zcela nový retoping zlaté běžecké dráhy. A do třetice se poprvé na stadionu v Poohří uskutečnila i soutěž ve skoku dalekém. V nedávné době totiž areál získal kromě vrhačského sektoru i toto rozšíření.

Snaha Karlovarského kraje o větší povědomí veřejnosti o pěstounské péči má řadu podob. V rámci krajské kampaně „Staňte se pěstounem“ se jednou z nich stala literární soutěž pro studenty středních škol. Autory celkem 17 prací na téma "Náhradní láska" ocenili zástupci Kraje v pátek 27. května. Vítěznou práci do soutěže zaslal Jakub Jungwirth z 2. ročníku Obchodní akademie a Vyšší odborné školy cestovního ruchu Karlovy Vary.

Červen

Pět nových sanitek Rychlé zdravotnické pomoci a jeden lékařský vůz typu „rendez vous“ slavnostně převzala Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje. Automobilový fond se v posledních letech každoročně obnovuje tak, aby žádné z vozidel v ostrém provozu nebylo starší pěti let. Lékařský vůz má upravenou zadní část, dále paket pro zvýšenou ochranu podvozku, přídavné nezávislé topení, ale i ledničku pro skladování léčivých přípravků. Sanitky mají v zástavbě vše potřebné k péči o pacienta od přístrojů, přes kyslíkové lahve až po materiál a léčiva umístěná v uzavíratelných skříňkách, lednicích i batozích.

Celodenní odborná konference s názvem „Krizové situace a rizikové chování ve školním prostředí“, kterou na úterý 24. května připravilo město Cheb, proběhla ve zdejším Kulturním Centru Svoboda. Sérii přednášek a workshopů, které připravil Institut behaviorálních studií IBSARO pod vedením doktora Andreje Drbohlava, si nenechalo ujít téměř 200 účastníků.

Druhý ročník akce Kraj dokořán se odehrál v pátek 17. června v areálu Karlovarského krajského úřadu. Pestrý a rozsáhlý program, který nesl podtitul "Tvoříme kraj spolu", připravila kancelář hejtmana Karlovarského kraje ve spolupráci s řadou subjektů. Vše probíhalo na celkem devíti sektorech od 9 do 19 hodin. Během dne se představil také Karlovarský symfonický orchestr. V areálu nechyběla zóna s občerstvením, které v parném horku přišlo velmi vhod.

Letošní ročník sokolovského čtvrtmaratonu se rozrostl o souběžně probíhající půlmaraton. V sobotu 18. června panovalo mimořádné horko. Těsně před startem ukazoval teploměr brutálních 35 stupňů ve stínu. V cíli se jako první objevil Michal Oplt z Kilpi Kone Klubu v čase 36:20, následovaný ostrovským Pavlem Čekanem a Petrem Hurdichem z Kynšperka nad Ohří. Mezi ženami se do cíle jako první dostala Ulrike Schwalbe z ASC Marktrodach, která zároveň doběhla jako osmá v absolutním pořadí. Druhá pak byla místní Michaela Dani, následovaná Lucií Bílkovou z Ostrova. 

Historie a současnost policejních sborů na Sokolovsku je název výstavy, kterou společně připravily Muzeum Sokolov a Městský dům kultury v Sokolově. Vernisáž se uskutečnila ve středu 18. května za účasti řady osobností regionu a uniformovaných příslušníků Policie ČR, Městské policie Sokolov a dalších. Výstavě předcházely nejen dlouhé a pečlivé přípravy, ale také informační stánky a čestná stráž před vchodem do zámečku. 

Sbor dobrovolných hasičů v Kynšperku nad Ohří se po dlouhých letech dočkal nového zázemí. Jednotka 

je zařazena v systému jako JPO2 s garancí výjezdu do 5 minut. Slavnostní otevření rekonstruované zbrojnice a přístavby proběhlo ve čtvrtek 23. června odpoledne za účasti nejen členů sboru, ale také zástupců města, starostů okolních obcí a obyvatel Kynšperku. 

V náhradním termínu, a to v pondělí 27. června se na chebské radnici uskutečnilo předání Ocenění starosty města za rok 2021 za dlouholetou činnost ve prospěch města. Jako první převzala cenu Vlasta Krejčová. Ta během své profesní kariéry prošla všemi odděleními chebské nemocnice a spolupracovala také s oddělením sociálně – právní ochrany dětí nebo mobilním hospicem. Ocenění převzal i dosavadní farář římskokatolické farnosti v Chebu Petr Hruška. Osobnost, která je na Chebsku spjata s řadou charitativních a společenských akcí. Třetí ocenění převzal pan Günther Juba z Waldsassenu, který pracoval jako učitel a posléze i ředitel na základních a speciálních školách. Po roce 1989 se angažoval v projektech přeshraniční spolupráce, založil německo-český kulatý stůl „Ahoj sousedé! – Hallo Nachbar! 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy