Region: To byl rok 2022 – 1. část – leden až březen (TV Západ)

Leden V pondělí 3. ledna proběhlo v Chebu slavnostní zahájení provozu denního stacionáře v Dlouhé ulici č. 14. Zařízení, které je určeno osobám od 27 let věku výše s chronickým nebo mentálním, či případně kombinovaným postižením a navazuje na činnost Denního stacionáře Mája, jež se věnuje dětem.

dezinfekce

Služba v nově rekonstruovaných prostorách pomáhá lidem s péčí o rodinné příslušníky, v podstatě funguje jako školka pro postižené dospělé. Stacionář funguje v pracovní dny a má kapacitu 10 osob.

Mimořádnou možnost zbavit se dluhů měli ještě zkraje roku všichni, kteří se zapojili do iniciativy Milostivé léto. Zaplacením původního dluhu s malým poplatkem navíc odpustil stát, kraje, obce a další zapojené instituce a firmy sankce, úroky z prodlení a další náklady. Dluh, který exekutor vymáhá, se díky tomu může výrazně snížit. Těm, kteří sami nedokázali projít tímto procesem, pomohly dluhové poradny v Karlovarském kraji. A to v každém bývalém okresním městě – Karlových Varech, Chebu i Sokolově. 

Sokolovské pobytové zařízení se zvláštním režimem Čtyřka zahájilo v pondělí 17. ledna provoz a přijalo první pětici klientů. Největší porevoluční projekt města za 166 milionů korun tak začal plnit svou funkci. V zařízení je 61 míst ve 41 jednolůžkových a 10 dvojlůžkových. Město investovalo 101 milionů korun a dalších 65 získalo od státu. Zařízení je nejmodernější v celém kraji. 

Ve středu 19. ledna se v pavilonu B Karlovarské krajské nemocnice uskutečnilo představení modernizované magnetické rezonance, která bude sloužit zdejšímu Radiodiagnostickému oddělení. Upgrade po desetiletém provozu zařízení přináší vylepšení přenášeného signálu z přístroje s pacientem do počítače. Radiodiagnostické oddělení Nemocnice Karlovy Vary obsluhující magnetickou rezonanci zaměstnává 7 lékařů a 6 radiologických asistentů. Jako jediní v Karlovarském kraji zajišťují nepřetržitý provoz oddělení za přítomnosti až dvou radiologů na pracovišti. Za rok 2021 bylo na magnetické rezonanci vyšetřeno přes 3.900 pacientů. 

Karlovarský kraj oznámil výsledky hospodaření za rok 2021. Z původně předpokládané ztráty skoro 929 milionů korun, se dostal na plusový výsledek téměř 404 miliony. Podle hejtmana kraje se příznivěji odvíjely daňové příjmy i příjem dotací v průběhu roku. Na konci roku Kraj dosáhl historicky nejvyššího zůstatku na účtech, a to přes dvě miliardy korun.

Největší investice města Chebu v posledních letech, lávka přes kolejiště, se dostala do fáze vysunování mostovky. Železobetonová stavba spojí centrum města se čtvrtí Švédský vrch a nahrazuje původní dožilou demontovanou železnou konstrukci. Výstavba téměř 400 metrů dlouhého přemostění probíhá od konce roku 2020.

Únor

Ve čtvrtek 3. února se prostorách pavilonu B Karlovarské krajské nemocnice uskutečnila tisková konference s představením generelu rozvoje na dalších 8 let. V areálu dojde postupně k demolicím některých dožilých budov, rekonstrukcím pavilonů a vzniknou i zcela nové stavby.  Na celou realizaci Generelu má jít částka zhruba 2,9 miliardy korun do roku 2030. S financováním projektu se počítá jak z evropského programu REACT-EU, tak i vlastních zdrojů Karlovarského kraje. 

Více než 17 milionů korun investuje město Sokolov do zachytávání dešťové vody ve svých zařízeních. V loňském roce se 3,2 milionu korun vybudovaly retenční nádrže a dešťová kanalizace na Základní škole Běžecká. Projekty jsou podporovány dotacemi Evropské unie prostřednictvím Ministerstva životního prostředí. Dvě zachytávací nádrže pro celkem 22 metrů kubických dešťové vody by měly vzniknout v Domě dětí a mládeže včetně stavebních úprav za 1,3 milionu korun. Desetikubíkové nádrže získají mateřské školy Vítězná, K.H. Borovského a Pionýrů za celkem 2,3 milionu korun. Mnohem větší nádrže pak vzniknou na Baníku.

Vedení Karlovarského kraje se rozhodlo vyčlenit milion korun na pomoc občanům válkou zasažené Ukrajiny. Příspěvek vloží na transparentní účet veřejné sbírky Charity ČR, která dokáže pomoc efektivně distribuovat díky úzkému kontaktu s partnerskou Charitou Ukrajina. 

I chebská radnice odsoudila útoky Ruska vůči Ukrajině a vyjádřila plnou podporu ukrajinskému lidu v boji proti agresorovi. Zároveň chce pomoci ukrajinským obyvatelům města s ubytováním jejich rodinných příslušníků. Rada města dále doporučila Zastupitelstvu města Chebu na nejbližším zasedání vypovědět partnerskou smlouvu mezi městy Cheb a ruským Nižním Tagilem.

Ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině odsoudila Rada města Sokolov na svém mimořádném zasedání ve čtvrtek 24. února. Současně se usnesla na podpoře občanům Ukrajiny ohrožených konfliktem, zejména pak ženám a dětem, pokud to bude zapotřebí. A to zajištěním dočasného ubytování a vyčleněním financí na humanitární pomoc. Podporu ukrajinskému lidu vyjádřilo odpoledne i Zastupitelstvo města Sokolova, a to minutou ticha a odsouzením ruské agrese. Zastupitelé také schválili návrh Rady města na uvolnění jednoho milionu korun pro humanitární pomoc Ukrajině.

V sobotu 26. února se za chladného počasí, které atakovalo nulu kombinovanou s občasným sněžením, uskutečnil v Kraslicích masopustní průvod. Před devátou hodinou, kdy bylo plánované zahájení průvodu se šikovaly desítky lidí kolem povozu s nazdobenými koňmi. Akci pořádalo Městské kulturní centrum. Ještě před samotným průvodem, který trval spolu se scénkami zhruba hodinu, bylo nutné požádat dle tradice o svolení starostu města. 

Březen

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v KV Aréně zahájilo činnost v úterý 1. března. Postupný nárůst počtu uprchlíků před válkou na Ukrajině si vynutil fungování v nonstop módu za účasti desítek členů personálu, který zajišťuje prvotní potřeby rodin. Po příchodu do vyhrazené části KV Arény se lidí ujmou dobrovolníci za řad Ukrajinců žijících v našem kraji, ale pomáhat přichází také lidé z ulice nebo členové neziskových organizací například Armády spásy nebo Člověka v tísni. V rámci humanitární pomoci byly zajištěny základní životní potřeby od hraček pro děti, základní potraviny až po hygienické potřeby.

Výsledek loni zadané soutěže na urbanistickou studii okolí jezera Medard byl představen veřejnosti a médiím na konci února v Sokolově, v sídle společnosti SUAS GROUP, která je spolu s Karlovarským krajem zadavateli. Území o rozloze okolo 2000 hektarů severozápadně od Sokolova je mimořádně zajímavá rozvojová oblast, kde by měl postupně vzniknout pestrý mix funkčních celků. Na tiskové konferenci byla mimo jiné představena nejen historie místa, ale také širší vztahy i podrobnosti studie. Vystaven byl také model okolí Medardu.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v KV Aréně se po několika prvních dnech v provizorních podmínkách rozšířilo i na hlavní plochu a další prostory. Za prvních dvanáct dní prošlo náročným administrativním procesem 4363 lidí. Počty příchozích tak den po dni stoupaly. Status, který s ohledem na válku na Ukrajině schválila Evropská unie, umožňuje uprchlíkům migrovat do všech států schengenského prostoru.

V pondělí 14. března započala v areálu Karlovarské krajské nemocnice demolice budovy bývalého plicního oddělení, pavilonu K. Akce za 2,3 milionu korun je první částí úvodní etapy rozsáhlého projektu modernizace, tzv. generelu. Již před samotnou demolicí provedla dodavatelská firma demontáž vnitřního zařízení, ale i oken a střechy. 

V Kynšperku nad Ohří se v pondělí 7. března uskutečnilo na městské radnici předávání ocenění dobrovolným dárcům krve. Přítomné přivítal starosta města Tomáš Svoboda a poté předal dárkové koše jednotlivým novým držitelům Jánského plakety. Zlatou medaili za 40 a více odběrů získali Lucie Prančlová, Lenka Modroková a Martina Jindrová. V nepřítomnosti pak ocenění obdrželi Jiří Babický a Radek Oračko. Mezi oceněnými byla také učitelka z mateřské školy Veronika Boudová se 46 odběry. 

Oznámení společnosti TEREA Cheb s.r.o. ohledně nových cen tepla vyvolala v řadách odběratelů v Chebu a Aši velké pozdvižení. Cena pro domácnosti vzrostla z loňských 490 Kč za GJ (GigaJoule) bez DPH přes letos v únoru stanovenou cenu 852 korun až na 2.050 Kč od 1. dubna. K částce je ještě potřeba připočítat 10 % DPH. Město Cheb je 50% spoluvlastníkem společnosti TEREA Cheb, která vznikla v roce 1994 jako podnik s firmou Gelsenwasser AG.

V sobotu 19. března se v Kynšperku nad Ohří uskutečnil první Jarní ples. V opravených prostorách foyer zdejšího Kulturního střediska se lidé sešli na první větší společenské akci po covidové pandemii. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy