Region: To byl rok 2021 – červenec až září (TV Západ)

Červenec Zastupitelé Karlovarského kraje schválili dvoumilionovou finanční pomoc regionům postiženým ničivým tornádem na konci června. Moravské regiony získají 1,5 milionu korun, Ústecký kraj 500 tisíc. Vyhlášena byla také sbírka.

dezinfekce

O tom, že je rychlá pomoc nejúčinnější, se mohli lidé v postižených regionech přesvědčit i díky hasičům z našeho kraje. 

Projekt revitalizace lokality bývalých kasáren na Zlatém Vrchu v Chebu pokračuje projednáváním v orgánech města. Ve čtvrtek 26. června na zasedání Zastupitelstva města proběhla veřejná prezentace studie za účasti autorů, investora i zástupců iniciativy VRCh – Vize rozvoje Chebu.  Realizace projektu by měla ze strany developera probíhat postupně v několika etapách. 

Rada města Sokolova udělila dvěma mladým mužům Janu Machovi a Radovanu Ptákovi medaile Za zásluhy o bezpečnost. O pět dní předtím se odehrálo drama na jezu v Černém Mlýně, kde se převrátila loď s vodáky a nebýt duchapřítomnosti a odvahy kriminalistického technika Jana Macha a jeho kamaráda Radovana Ptáka, mohlo dojít k tragédii.

Mimořádný úspěch zaznamenal náš kraj v oblasti památek UNESCO. Trojice lázeňských měst Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně byly spolu s dalšími osmi lázeňskými městy z Německa, Belgie, Francie, Itálie, Velké Británie a Rakouska zapsány na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Při svém online jednání rozhodl Výbor světového dědictví UNESCO. 

Město Bochov a především jeho okolí hostilo o víkendu 17. a 18. července druhý podnik Fiat Professional Mezinárodního Mistrovství ČR v trialu. Ve všech kategoriích se ho zúčastnilo na přes 80 jezdců od dětí až po elitní profesionály. V nejvyšší kategorii TR1 - A uhájili jezdci své pozice z prvního dne i v tom druhém. Na třetí pozici David Fabian, druhý David Křoustek a první Martin Matějíček.

Od pondělí 26. července 2021 se zájemci v Karlovarském kraji mohou nechat očkovat proti covid-19 bez registrace. Příležitost zatím mají lidé v Sokolově a v Chebu. Od 7. srpna se přidala i KV Aréna v Karlových Varech.

Druhý sokolovský festival jídla Food Fest proběhl za krásného počasí v parku u zámečku. Kromě bohaté nabídky jídel a nápojů včetně národních kuchyní, připravili organizátoři z Městského domu kultury doprovodný program. Více než tři desítky stánků přivezli na akci firmy i živnostníci především z Karlovarského kraje. Služby nabídly i další organizace.

Srpen

Stříbrná medailistka z letních her v Tokiu, tenistka Markéta Vondroušová, sokolovská rodačka převzala v úterý 3. srpna na místní radnici Zlatou plaketu. Už při vstupu do jednacího sálu, který zaplnili novináři a děti z místního tenisového klubu, přivítal Markétu potlesk. Ihned poté převzala ocenění z rukou starostky města Renaty Oulehlové. Ta jí poděkovala kromě zviditelnění Sokolova také za její čin v letošním roce během pandemie covid-19. 

Karlovarský kraj finančně podpoří obměnu mostku přes Rolavu u Přebuzi. Původní, více než sto let starý kamenný most, je podle technické zprávy ve spodní části v havarijním stavu a statik důrazně nedoporučuje opravu, ale výstavbu mostku nového. 

Provoz chebského očkovacího centra v KC Svoboda skončil v pátek 27. srpna. Během víkendu se  přestěhovalo do budovy Kláry, aby od pondělí 30. srpna mohlo pokračovat. Na konci července byl průměr očkovaných alespoň jednou dávkou v Chebu 46,6 %, v Karlových Varech 51,9 % a v Sokolově dokonce 52,4 %.

Již třetí ročník Sokolovských slavností vína se uskutečnil v sobotu 7. srpna v prostorách zámečku, především jeho nádvoří. Zájem lidí o kvalitní vína každoročně roste a letošních 13 vybraných malých a středních vinařů jim mělo co nabídnout. Vstupné 200 korun na osobu zahrnovalo degustační skleničku, tužku a degustační lístek. 

Domu dětí a mládeže Sova v Chebu se podařilo po letech získat finance na přístavbu přírodovědného centra. V místě budoucího pavilonu začaly v srpnu intenzivní práce. Stavba za 38 milionů korun bude nejen moderně vybavena, ale také s relativně nízkými provozními náklady.

Největší porevoluční investiční akce v Sokolově, pobytové zařízení Čtyřka slavnostně zakončila svou výstavbu v pondělí 30. srpna. Ve čtyřpatrovém zařízení jsou dva výtahy a 51 pokojů. Výstavba vyšla na 166 milionů korun, město získalo dotace v celkové výši 65 milionů. 

Září

Ve čtvrtek 2. září se otevřely zbrusu nové prostory nejmodernějšího depozitáře v regionu. Patří Krajské knihovně. Stavba, která vznikala v náročném období během pandemie, postačí kapacitně na další desítky let.  

Západočeské divadlo v Chebu v letošním roce slaví kulaté výročí 60 let od založení. Programem, připraveným na sobotu 4. září, si důstojně připomnělo toto výročí. Program zahájil koncert kapely The Moodies od 15 hodin na Piazzetě Vlasty Chramostové před budovou divadla. Od 18 hodin se pak uskutečnila vernisáž fotografií pořízených během jednotlivých sezón divadelními fotografy. 

První desítky žáků základních škol v Sokolově vyjelo na adaptační pobyty v pondělí 6. září. Během září a října se v pobytových zařízeních na území Karlovarského kraje vystřídá drtivá většina z 2500 školáků. Příspěvek na adaptační pobyty schválilo sokolovské městské Zastupitelstvo.

V neděli 5. září se uskutečnil Den karlovarského letiště s tématem 90. výročí od zřízení první pravidelné linky z Prahy přes Mariánské lázně. Pestrý program okořenila řada letadel, ale také možnost prohlédnout si zázemí letiště.

Objev desetiletí, naprostý unikát, mimořádná ukázka středověké práce – takové a podobné příměry používají odborníci, kteří měli možnost zhlédnout nedávno objevené gotické malby v kostele nanebevzetí Panny Marie v Kozlově u Bochova. Jejich stav a rozsah přijel posoudit specialista na křesťanskou ikonografii a středověké malířství profesor Royt z Univerzity Karlovy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy