Region: To byl rok 2020 – 3. část (TV Západ)

Říjen: Covidová nákaza drtivě dopadla také na ubytovací zařízení nejen v Karlovarském kraji. Stát vypomohl lázeňským provozům státními poukazy – vouchery v hodnotě 4000 korun v programu Covid – lázně. Získat je mohl každý tuzemský návštěvník lázní s pobytem o minimální délce šesti nocí a při využití alespoň pěti procedur. Karlovarský kraj pak schválil darovací smlouvu každému, kdo se v kraji ubytuje na 3 až 6 nocí.

dezinfekce

Volby do zastupitelstva Karlovarského kraje se uskutečnily v pátek 2. a sobotu 3. října. Kvůli koronavirové nákaze bylo možné hlasovat již ve středu 30. září ve speciálně zřízených drive-in místech. Tuto možnost využilo 59 oprávněných voličů s nařízenou izolací či karanténou. Počet zapsaných voličů se oproti volbám v roce 2016 zvýšil o 8.811 na celkových 236.933. Zvedla se i volební účast z 30,23 % na 34,94 %. Podle platných odevzdaných hlasů získalo nejvíce ANO 2011 – 24,8 % a oproti roku 2016 si polepšilo o 1,88 %. Jako druhá skončila Koalice STAN, TOP 09 s 14,66 %. Třetí se umístila Česká pirátská strana se ziskem 11,5 %. Ta zdvojnásobila svůj zisk oproti krajským volbám v roce 2016, kdy obdržela 5,46 % hlasů. 

Po tříleté snaze se podařilo v Sokolově otevřít pobočku Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany Moravská Třebová. Studium oboru Strojírenství budou žáci absolvovat v prostorách sokolovské Integrované střední školy technické a ekonomické. Studenti absolvují většinu výuky v Sokolově, na speciální praxi dojíždějí do jiných vojenských útvarů.

Přírodní centrum Svatý Linhart u Karlových Varů zaznamenalo obrovský nárůst zájmu návštěvníků ze širokého okolí. A těm byla také určená nová iniciativa, která zároveň na chvíli pomohla najít si jiný program než zvládání distanční výuky a nedostatečné možnosti setkávání. V uzavřené kavárně fungovalo výkupní centrum kaštanů a bukvic, které následně byly využity na osev ve zdejších lesních školkách a i jako krmení pro zvěř. Ve třech oborách, které si oblíbili především rodiny s dětmi, jsou jeleni Dybowského, daňci a divočáci.

Novým senátorem za Chebsko a Tachovsko se stal místostarosta Chebu Miroslav Plevný. Jeho další působení na chebské radnici je již pouze v roli řadového zastupitele. Spolu s dalšími dvěma plánovanými odchody zastupitelů došlo k obměně složení bez vlivu na koaliční fungování. Na pozici místostarosty vystřídal senátora Plevného právník Ladislav Hrubý. 

Rada Karlovarského kraje schválila rozšíření přírodní rezervace Chlum. Ta se rozkládá poblíž obce Chlum u Novosedel v katastru obce Pšov na Karlovarsku u hranic s Plzeňským krajem. Cenné území tak doplní řadu dalších chráněných lokalit v našem kraji. Nejvyšším bodem je vrchol Chlumské hory (650 m n.m.). K ní vede z Manětína zeleně značená turistická cesta. 

Listopad
Chebské divadlo připravilo kromě své běžné činnosti při lockdownu pomoc drobným obchodníkům. Vzniklo celkem 12 krátkých skečů a divadelníci pak pokračovali i další sérií s podtitulem „Pusť chlup“, kterou se snaží pomoci místním živnostníkům a prodejcům. Proběhly také streamované akce a vysílání archivních inscenací. 

Sokolovská čtvrť nad kinem Alfa se má podle plánu města stát atraktivním místem k bydlení. Komplex nemovitostí dříve vykoupila společnost Sokolovská uhelná a město od ní získalo před časem několik neobydlených domů, z nichž některé nahradí parkoviště. Jeden objekt v ulici Heyrovského a jeden v Hornické budou zdemolovány za celkem 4 miliony korun. 

Na chebském hradě pokračovaly opravy ve druhé fázi projektu, který by měl běžet až do roku 2022. Nově se zastřešily jihozápadní kasemata. Došlo k výměně provizorní krytiny za střechu, která přiblíží kasemata podobě, jakou měly na přelomu 17., 18. století. 

Sokolov se připojil k řadě měst z dvacítky zemí, kde jsou umístěny Kameny zmizelých. V Karlovarském kraji jsou tyto památeční dlaždice zatím v Chodově a Karlových Varech a nyní nově i na sokolovském Starém náměstí. Před domem, který vlastnila rodina Herrmannů, byl položen kámen Grétě Herrmannové, jejíž otec byl radním Sokolova. Druhý pak před domem, ve kterém žila rodina Steinigerů.

Oblíbené vánoční trhy v Chebu byly kvůli covidu-19 proběhly v omezené podobě. Tradiční slavnostní zahájení v sobotu před první adventní nedělí nahradilo předtočené a poté v čase zahájení on-line odvysílané video s rozsvícením vánočního stromu. Stánkový prodej fungoval v omezené míře, otevřeno bylo kluziště a nejviditelnější novinkou se stalo bílé ruské kolo, vysoké 18 metrů.

Město hudby, Kraslice, uspořádalo online zahájení adventu. V programu, který sestavilo Městské kulturní centrum vystoupily děti ze zdejší Základní umělecké školy, folková skupina Roháči, zpěvák Petr Hodek i Daniel Hůlka, kterého na panovu flétnu doprovodil člen Pražského komorního orchestru Petr Tomeček. 

Sokolovský advent letos probíhal vysíláním z balkónu MDK. Představila se například špičková česká zpěvačka, textařka a skladatelka Irena Budweiserová, kterou doprovodil kytarista Jakub Racek.

Prosinec
Karlovarské krajské nemocnici začali pomáhat v boji s koronavirovou nákazou studentky Střední zdravotnické školy, složky Integrovaného záchranného systému, ať už to byli hasiči, armáda či Policie ČR. Chvílemi se nemocnice dostala do situace, kdy chybělo až 80 členů personálu. Mezi pomocníky se objevili i příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR z Karlovarského kraje, kteří mohli pomáhat i přímo v péči o covidové pacienty díky svému vzdělání zdravotnického záchranáře. 

Mimořádná doba si žádá mimořádná řešení, řekli si v Městském domě kultury v Sokolově. A na druhou adventní neděli uspořádali přehlídku čertů zcela jiným způsobem, než v předchozích letech. Průvod městem, který zaznamenal v minulosti výjimečnou pozornost veřejnosti, zorganizovat kvůli opatřením vlády nemohli, a tak pozvali členy skupiny Čerti.cz na neobvyklé místo. Do fitness centra. 

Po více než sedmdesáti dnech od krajských voleb se podařilo v pondělí 14. prosince ustavit nové vedení Karlovarského kraje. Dosud vládnoucí ANO přechází do opozice. V čele Rady Karlovarského kraje nyní stojí Petr Kulhánek (STAN, KOA, VPM Cheb, TOP09). Na ustavujícím jednání krajského zastupitelstva byl zvolen celkem 24 hlasy ze 44 přítomných zastupitelů. Statutárním zástupcem, a tedy 1. náměstkem hejtmana, zastupitelé zvolili Jana Bureše (ODS), jenž kromě zastupování hejtmana bude řídit oblast dopravy a silničního hospodářství.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy