Region: Systém humanitární pomoci doznal změn (TV Západ)

Systém humanitární pomoci Ukrajině v Karlovarském kraji doznal změn a rozšíření, která mají vylepšit možnosti účinné pomoci a zvládnutí potřebných záležitostí pro příchozí. A českým úřadům poskytne více informací o každém z nich.

dezinfekce

"Je tam nově zahrnuta profese uprchlíků, což nám umožňuje je cíleně směřovat na trh práce. Zároveň má více informací o ubytování, tzn. od ubytovatelů, jak evidence kdy začínají ubytování, ale i kdy končí, tak aby mohli prokazovat ve vztahu kl budoucím kompenzacím. Zároveň v jiném systému, Centrálním informačním systému Policie ČR máme strukturu informací podle věku i pohlaví těch uprchlíků v obcích, což nám umožňuje identifikovat potřebu jak školských služeb, předškolního i základního a střední vzdělávání, tak zajištění zdravotní péče v tom daném území pro daný počet uprchlíků, a to samozřejmě jak pro děti, tak i pro dospělé," přiblížil novinky v systému pomoci hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

V kraji je v současné době podle dostupných údajů okolo 4,5 tisíce uprchlíků v dětském věku.

"Což znamená, de facto, 4,5 plného úvazku dětského lékaře. Při aktuálním nedostatku praktických lékařů pro děti a dorost jsme řešili s paní dr. Vyhlídkovou z VZP a vedením Krajské nemocnice, jak ten kmen obsáhnout. Domluvili jsme se tom, že praktičtí lékaři pro děti a dorost se, i v rámci omezeným kapacit, zapojí. Budeme trošku segmentovat tu péči. Jedna pro děti od 0 do pěti let, kteří tu odbornost potřebují opravdu vysokou těch praktických lékařů pro děti a dorost, těch starších dětí dětští lékaři, ale zejména i s pomocí Karlovarské krajské nemocnice a dětských lékařů tam, v rámci UA Pointu, bychom si to měli rozložit. Takže na nějaké hraně, až za hranu kapacit to chceme zvládnout," uvedl Kulhánek.

Počty nově příchozích uprchlíků postupně klesají, uvažuje se o přesunu krajského centra pomoci do menších prostor. V době největšího náporu procházelo centrem i téměř tisícovka uprchlíků, nyní se počty pohybují okolo 100 – 150 lidí. K 9. dubnu prošlo registrací 11.130 Ukrajinců. 

"Ono to hodně závisí na aktuálním vývoji situace na Ukrajině. Pokud by se ta situace pokud možno zklidňovala a ten příliv uprchlíků se mírnil, tak bychom rádi v průběhu dubna rozhodli o přesunu z té hlavní haly (KV Arény) do jiné lokace, tak abychom hlavní halu uvolnili pro plánované akce na květen a červen. Zároveň jsme obezřetní k tomu, že kdyby situace na Ukrajině stále eskalovala, tak se můžeme zase dočkat nějakého skokového nárůstu, byť se spoléháme i na humanitární koridory Evropské unie, které by měly směřovat dopravu uprchlíků z ukrajinských hranic dále na západ do dalších zemí – Německa, Francie, Beneluxu – tak, aby se ta zátěž v Evropské unii vyrovnala," dodal hejtman Petr Kulhánek. 

Rozcestník pomoci a informací ohledně Ukrajiny v českém i ukrajinském jazyce najdou zájemci na stránkách Karlovarského kraje s odkazem v textové části reportáže



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 12.04.2022 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy