Region: Sportovní kluby získají od kraje 10 milionů navíc (TV Západ)

Krajská podpora sportovních aktivit v Karlovarském kraji obsahuje čtyři programy. Celkem kluby získají z krajského rozpočtu přes 37 milionu korun, přičemž žádosti dosáhly výše celkem 53 milionů.

dezinfekce

"Celkově došlo k navýšení dotací na sport, a to zhruba o deset milionů korun do všech čtyř dotačních titulů. Nejvýraznější to bylo na sportovní aktivity dětí a mládeže, kam šlo celkem 23 milionů korun. Jen pro představu, zaevidovali jsme 198 žádostí, které požadovaly trošku více než jsme mohli dát. Požadovaly 53 milionů. Myslím si ale, že v drtivé míře došlo, zejména u těch menších klubů, k výraznému navýšení. Za velmi důležité také pokládám dotace do sportovních zařízení – do sportovišť. Jsou to zejména menší sportoviště. Je to odráženo zejména tím, že max. dotace je tam 200 tisíc. Takže si opravdu žádají zejména menší fotbalové kluby napříč celým Karlovarským krajem. Tam také došlo k mírnému navýšení a rozdělili jsme téměř 8 milionů korun," uvedl radní Karlovarského kraje Jindřich Čermák. 

Podpora bude pokračovat i pro kluby, které hrají nejvyšší soutěže na národní úrovni. 

"Pro kluby hrající vrcholový sport, tak to je dotační titul pro vrcholový sport, kde tedy nejsou ty úplně top, ale jsou tam všichni, co hrají nějakou vyšší soutěž. Napadá mě např. družstvo házenkářek z Lázní Kynžvart, to je nyní velmi dobré. Pro ty úplně "top top" jsou dotace do sportovní infrastruktury. Nicméně tam se samozřejmě snažíme dodržet pravidla de minimis Evropské unie. Takže to se právě netýká té sportovní infrastruktury. To ostatní se samozřejmě musí dodržovat a od toho se vyvíjí výše podpory. Nejvyšší podporu dostali hokejisté HC Energie pro mládež, tam je to ve stejné výši jako loni, a to 2,5 milionu korun," vysvětlil radní. 

Kluby měly omezené možnosti sportování i pořádání akcí během koronavirové pandemie. 

"Věříme, že akce budou min. ve druhé polovině roku. Optimisticky jsme právě také vypsali dotační titul na pořádání sportovních akcí. Takže věříme, že budou. Trošku se tedy bojím toho, že pokud se budou moci pořádat, tak bude takový přetlak, každý si tu svojí akci bude chtít uspořádat, což se ani nedivím, aby nedošlo k moc velké konkurenci. Doufejme, že to půjde hladce," komentoval situaci radní Čermák. 

Podpora významných sportovních akcí neziskového charakteru, které mají regionální a nadregionální význam a jsou pořádány na území Karlovarského kraje obsahuje 4,5 milionu korun. U částek nad 200 tisíc korun bude ještě rozhodovat Zastupitelstvo kraje. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy