Region: Rada Kraje schválila návrh rozpočtu na rok 2022 (TV Západ)

Rada Karlovarského kraje schválila návrh rozpočtu na rok 2022. Krajští zastupitelé se jím budou zabývat 13. prosince. Rozpočet je výrazně proinvestiční, zároveň počítá v provozních nákladech s úsporami.

dezinfekce

"Rada schválila jednomyslně rozpočet Karlovarského kraje s příjmy 8 miliard korun a s výdaji vyššími. Je to dáno tím, že máme sice provozní hospodaření přebytkové, zhruba ve výši 68 milionů korun. Ale projektové saldo máme záporné, protože počítáme s předfinancováváním investičních akcí, ať již s podporou evropských fondů, fondů spravedlivé transformace či z národních zdrojů. Do investičního portfolia patří jednak akce běžící, ať jsou to Císařské lázně, dostavba Chebu (nemocnice v Chebu – pozn. redakce) a nebo akce nové, což je pokračující příprava keramické školy, stavba urgentního příjmu v Sokolově, revitalizace pobytového zařízení Matyáš v Nejdku a i např. stavba mostu v Šemnici – současně uzavřeného. Takže akcí je tam daleko více včetně silnic, tzn. komunikací krajských," shrnul základní obrysy a priority návrhu hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Na příjmové stránce se v letošním roce příliš neprojevily propady ekonomiky, návrh se drží s odhady při zemi.

"My vycházíme v plánování příjmů z predikce Ministerstva financí. Jsme ale opatrní, proto ji snižujeme o pět procent. Takže tam pořád máme nějaké nárazníkové pásmo. Zatím ale i podle průběhu letošního roku to nasvědčuje tomu, že příjmy jsou opravdu spíše podle predikcí Ministerstva financí," komentoval přepokládané přijmy Kulhánek. 

V příštím roce také hodlá kraj snížit počet svých zaměstnanců. 

"Vedení krajského úřadu vyhodnotilo současné obsazení všech odborů a agend. Poté, co jsme mapovali od roku 2016 růst zaměstnanců, rostl od 330 až po současných 390. My i vzhledem k tomu, jakým způsobem potřebujeme regulovat mzdové a osobní náklady i ve vztahu k růstu mzdových tarifů, ale vstupuje nám do toho výrazně digitalizace, tzn. oběhová manipulace s dokumenty, s podklady. Šetří nám to lidskou práci. Takže vedení karlovarského úřadu mapovalo 16 pozic, které nejsou v současnosti pro nás nutné obsadit, 8 pozic je dlouhodobě neobsazených, druhých 8 pozic je možné sloučit s jinými agendami. Tzn., že u 8 lidí, ať už jsou to přirozené odchody nebo jsou to opravdu jednotky odchodů z krajského úřadu – tak to je výsledek, dostáváme se z 394 o 16 méně na 378," spočítal hejtman Kulhánek. 

Návrh krajského rozpočtu na rok 2022 je možné si prohlédnout na webovém portále kraje na adrese www.kr-karlovarsky.cz. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy