Region: Premiér na pracovní návštěvě jednal se SUAS i starosty (TV Západ)

Na návštěvu našeho regionu přijel ve čtvrtek 4. června premiér Andrej Babiš v doprovodu dalších členů vlády. Hlavním důvodem bylo řešení situace v okrese Sokolov u Sokolovské uhelné, urychlení stavby páteřních komunikací a dotace pro obce. Po jednání předstoupili jednající strany na krátkém brífinku před novináře.

dezinfekce

„Z tohoto místa musím poděkovat panu premiérovi, ministrům, že přijeli do Karlovarského kraje, a že náš problém vnímají velmi akutně. Je potřeba říci, že Karlovarský kraj stojí na dvou stěžejních segmentech. A to je právě těžba uhlí na Sokolovsku a lázeňství. Lázeňství máme díky koronaviru na kolenou. Zde ale probíhá poměrně velká komunikace s vládou. Takže tam se pomalu na ty nohy stavíme. Nyní je ale potřeba v současné době řešit Sokolovsko. Důležité, co zde nezaznělo, je, že Sokolovsko je, dovolím si říci, nejchudší okres v Karlovarském kraji. V Sokolovské uhelné pracuje 85 % lidí. Věřím, že toto je start případné pomoci a komunikace do budoucna a věřím, že to všechno dobře dopadne. Osm set lidí je samozřejmě pro Karlovarský kraj poměrně hodně, kteří by měli přijít o práci,“ zdůraznil klíčovou roli SUAS hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Přítomný zástupce největšího zaměstnavatele nejen v okrese Sokolov, ale v celém kraji, také vyjádřil poděkování směrem k zástupcům vlády.

„Za snahu o řešení problematiky, která nyní nastala, a to je ukončení tlakového zplyňování ve Vřesové a následné propuštění až tisícovky lidí. Věřím, že se podaří najít nějaké řešení, aby tento proces byl oddálen min. do doby, kdy se nám zde podaří vytvořit nová pracovní místa a lidé neskončí někde na úřadě práce. K problematice teplárenství bych chtěl jen garantovat, že Sokolovská uhelná i přes problémy a přes náklady s emisními povolenkami garantuje dodávky tepla jak v oblasti Karlovarska, Chodovska, tak i tady na západ od Sokolova z elektrárny Tisová. Připravujeme projekty na bázi zemního plynu. Dodávky z Vřesové jsou již dnes schopny dodávat teplo na bázi zemního plynu z paroplynové elektrárny i po utlumení plynárny, která vyrábí plyn z uhlí. Takže nemusí být v regionu strach z toho důvodu, že bychom nedodávali teplo našim obyvatelům. Zásobujeme třetinu obyvatelů, uvědomujeme si tu odpovědnost a děláme všechno proto, aby kontinuita, ať už to bude z uhlí nebo ze zemního plynu byla plynulá a nedošlo tady k přerušení dodávek,“ prohlásil Jaroslav Rokos, předseda dozorčí rady SUAS a.s.

„Ten problém je daleko hlubší. Není jen o tom, že v tuto chvíli řešíme zde tzv. tlakový plyn, řešíme to, zda tady bude 800 lidí, příp. dalších 200 lidí, ve smyslu těžby a vůbec v jakém smyslu se bude transformovat Sokolovská uhelná a právě zásobování teplem řekněme do moderního teplárenství. To je zcela zásadní věc, protože řešit něco na několik měsíců nedává smysl. To mám jen pocit, že se někam vysypou peníze. Otázka je, jakým způsobem to bude fungovat za tři, za pět či za sedm měsíců. Právě proto jsme nyní v rychlosti udělali pracovní skupinu, kde si dáme na stůl všechna čísla. Tzn. současný stav. My dnes pochopitelně vidíme ty základní cifry – výnosy společnosti, počty zaměstnanců. Ale musíme začít pracovat s tím, co by nastalo, kdyby se to zde začalo transformovat v nějaké době, jak dlouho bude trvat transformace, kolik zde potom bude potřeba, aby zde pracovalo lidí. Poté logicky může stát přijímat určitá opatření,“ naznačil rámec problémů vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. 

„My jsme samozřejmě připraveni pomoci. Dnes jsme si vyjasnili pozice s vedením Sokolovské uhelné, která nám předložila nějaké analýzy, návrhy, jak by jim stát mohl pomoci. Sami se samozřejmě určitě budeme snažit. Hlavním problémem společnosti jsou emisní povolenky, spalování uhlí. V podstatě provozování aktiv, které jim dnes přinášejí ztrátu - podle informací vedení 100 milionů měsíčně. Je v plánu, že v červenci proběhne ve větším rázu propouštění. To jsme si vysvětlili, takže my určitě budeme spěchat a potřebujeme si udělat domácí úkol a následně hned pokračovat v jednání. Musíme samozřejmě i prověřit naše možnosti, zda máme na to kompetence, jestli to nepodléhá schvalování Bruselu – evropské komisi a dalších věcí. Evropa se zkrátka rozhodla ukončit spalování uhlí. My tomu rozumíme, ale musíme se tomu přizpůsobit,“ dodal premiér Babiš. 

Poté se delegace vydala na jednání se starosty Sokolovska, kteří se před nedávnem obrátili na vedení státu, aby vyjádřili svůj nesouhlas s plánem vlády. Podle něj by se na kompenzačních bonusech pro OSVČ a malé společnosti měli podílet také kraje, města i obce. Vláda se podle premiéra i v tomto případě bude ještě situací zabývat.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy