Region: Pozor na hanlivé výroky na sociálních sítích. Omluva policie

"Omlouváme se za nešťastně formulovanou tiskovou zprávu, vydanou dne 20. 4. 2020, která se vztahovala k šíření nenávistných komentářů na sociálních sítích," uvádí mjr. Bc. Kateřina Krejčí.

dezinfekce

"Špatná formulace bez dalšího upřesnění faktů evokovala v mnohých čtenářích pocit, že policie odrazuje občany od vyslovení vlastního názoru na společenské dění. Ujišťujeme všechny, kteří si sdělení takto vyložili, že Policie ČR ctí svobodu slova a projevu jako základní právo garantované Listinou základních práv a svobod a v žádném případě nebylo naším úmyslem jej jakkoliv zpochybnit," vysvětluje mjr. Bc. Kateřina Krejčí

"V pozadí nešťastně formulované zprávy je vyšetřování závažného trestného činu podněcování k nenávisti a nebezpečného vyhrožování předním ústavním činitelům. Karlovarští kriminalisté dne 19. 4. 2020 sdělili obvinění 43letému recidivistovi, který opakovaně veřejně prostřednictvím sociálních sítí vyzýval k vraždě předního ústavního činitele podříznutím hrdla a dalšímu usmrcením. Muž se k činu doznal, vyšetřování probíhá na svobodě a v případě odsouzení mu hrozí až tříletý nepodmíněný trest odnětí svobody. Karlovarská policie vyšetřuje i další dva případy, které vyzývají k nenávisti a násilí na úředních osobách v souvislosti s výkonem jejich funkce," dodává.

"Smyslem vydání tiskové zprávy - viz zde, bylo upozornit na skutečnost, že v prostředí sociálních sítí se množí takové případy a policie na ně ze zákona reaguje. Za nešťastné formulace a nevhodné vyznění zprávy se ještě jednou omlouváme," uvádí dále Krejčí.


mjr. Bc. Kateřina Krejčí


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy