Region: Policie obvinila pět osob z půlmilionového úvěrového podvodu

Čtyřicetiletá žena si převzala obvinění ze spáchání zločinu úvěrový podvod.

dezinfekce

Komisař z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech ženu obvinil, že jako obchodní zástupkyně společnosti, která poskytuje úvěry, poskytla úvěr 21leté ženě a 26letému muži i přesto, že věděla, že žena je studentkou bez příjmů, muž má dluhy i exekuce a peníze chtějí použít na jiný účel, než bylo stanoveno ve smlouvě.

Mladá žena odčerpala úvěrové prostředky ve výši 500.000 Kč na rekonstrukci bytové jednotky, na to však peníze nikdy nešly. Smlouva, kterou podepsali, je sice zavazovala na použití finančních prostředků k rekonstrukci bytu, ale už když s nimi 40letá žena smlouvu uzavírala, věděla, že peníze chtějí použít na jiný účel. Konkrétně na splacení dluhů muže a rekonstrukci restaurace.

Čtyřicetiletá žena měla druhou ženu instruovat, co vše je potřeba doložit. Obviněná tak měla od ženy přebírat různé nepravdivé listiny jako např. potvrzení o výši příjmů, a ty následně s vědomím, že nejsou pravdivé předložit v rámci schvalovacího procesu úvěrové společnosti. 

V případu padlo již několik obvinění a dokonce jeden rozsudek. Šestadvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání účasti na zločinu úvěrový podvod, který měl organizovat. Jednadvacetiletá žena byla za úvěrový podvod již odsouzena Okresním soudem v Karlových Varech.

Obvinění si vyslechli další dva muži. Osmatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání zločinu úvěrový podvod spáchaného formou účastenství, jelikož měl dát tip 26letému muži, jakým způsobem a koho zkontaktovat, aby získali úvěr. Muž měl následně od 21leté ženy obdržet provizi ve výši 4 % vyplacené částky, tedy 20 000 Kč.

Poslední muž byl také obviněn z účasti na zločinu úvěrového podvodu. Ten měl jako pomocník opatřit organizátorovi fiktivní potvrzení o výši příjmu pro 21letou ženu.

Úvěrové společnosti vznikla škoda ve výši 500 000 Kč. Do současné doby nebyla uhrazena jediná splátka úvěru. Čtyřicetileté obviněné hrozí v případě prokázání viny až 8letý trest odnětí svobody.

mjr. Mgr. Kateřina Böhmová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy