Region: Policejní preventisté se zaměřili na kempy a koupaliště

I v letošním roce probíhá v Karlovarském kraji po celou dobu letních prázdnin celorepubliková součinnostní akce pod názvem „Bezpečně u vody 2021.“ Do té jsou zapojeni policisté pořádkové služby, policejní preventisté a zástupci Státní plavební správy. Tato preventivní akce cílí především na bezpečí osob pohybujících se na vodě i v jejím nejbližším okolí.

dezinfekce

Policejní preventisté od začátku prázdnin postupně navštěvují všechny vodácké kempy a rekreační koupaliště a věnují se jejich návštěvníkům. Ti se od nich mohou dozvědět zajímavé preventivní rady, jak se chovat bezpečně u vody, jak mají na lodích a plavidlech dodržovat všechna bezpečnostní pravidla nebo také zda věnují dostatečnou pozornost u vody svým ratolestem. Důležité jsou i rady ohledně zvýšené pozornosti svých věcí, aby například cennosti, které u vody nepotřebují, raději ponechali doma a že ani auto není bezpečným místem pro uložení cenných věcí. 

Za připomenutí určitě stojí i desatero bezpečného pobytu u přírodních vodních ploch:
1) Nechoď se koupat sám, nepodceňuj nebezpečí vody.
2) Neplav a neskákej do vody v neznámých místech.
3) Nechoď do vody, jsi-li rozpálený nebo unavený, plav nejdříve hodinu po jídle.
4) Plav v určeném prostoru s dozorem plavčíka, zde máš větší záruku včasné pomoci a záchrany života.
5) Neplav daleko od břehu, máš-li tuto potřebu, zajisti si vhodný doprovod.
6) Neplav do blízkosti plavidel a plavební dráhy. 
7) Na plavidla patří děti pouze s řádně oblečenou a upevněnou záchrannou vestou. 
8) Nekoupej se v blízkosti přehrady či hráze!
9) Měj u sebe vždy nějakou záchrannou či plovoucí pomůcku.
10) Důvěřuj vodních záchranářům, plavčíkům, uposlechni jejich pokynů a nepřekážej jim v práci.

Od policejních preventistů kromě letáčku s preventivními radami obdrželi návštěvníci i drobné preventivní předměty, jako např. plováky na klíče, voděodolná pouzdra na mobil, reflexní pásky, klíčenky, praktická pouzdra s náplastmi na poranění a pro děti skládací létající talíře, míčky, nafukovací balony, plážové hry a další.

Letošní akce „ Bezpečně u vody 2021“ je propojena s projektem „Řídím, piju nealko pivo,“ na kterém spolupracuje Policie České republiky s Českým svazem pivovarů a sladoven, jež v rámci akce dodali různé druhy nealkoholického piva. To mohou dostat návštěvníci z rukou policejních preventistů a za zodpovězení několika preventivních otázek ohledně bezpečnosti u vody k tomu mohou dostat i termobox. Hosty kempů a koupališť chlazené nealkoholické pivo velmi překvapilo a zároveň potěšilo.

Policisté tímto apelují, aby lidé během vodních radovánek nekonzumovali alkohol. Na vodu zkrátka alkohol nepatří, protože zvyšuje nejen bezpečnostní, ale i zdravotní riziko při pohybu na a ve vodě. 

Další nejbližší setkání s návštěvníky proběhne v červenci a v srpnu v autokempinku Dřenice na Jesenické přehradě a v dalších kempech po celém Karlovarském kraji. 


por. Bc. Zuzana Týřová
nprap. Mgr. Soňa Podlahová 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 20.07.2021 13:30




0 +
 

Hlavní zprávy