Region: Nová kniha mapuje veškerá chráněná místa v kraji (TV Západ)

Na tiskové konference krajského úřadu v úterý 7. března představili zástupci kraje a Regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR novou publikaci věnující se zvláště chráněným územím v regionu.

dezinfekce

Více než tří set stránkový počin kolektivu zkušených autorů do podrobna mapuje Karlovarský kraj z hlediska přírodních zajímavostí.

"Karlovarský kraj prakticky každý rok vydává nějakou publikaci, která seznamuje veřejnost s tím, jaké krásné a podivuhodné přírodniny v rámci Karlovarského kraje máme. A my jsme usoudili, v loňském roce poté, co jsme vydali publikaci o drahých kamenech Karlovarského kraje, že by stálo za to sjednotit a vydat nějaký ucelený materiál, kde by byly popsány všechny přírodní památky a rezervace, které v Karlovarském kraji máme. Zatím ani většina lidí neví, že o část památek se stará Karlovarský kraj, to jsou přírodní památky a přírodní rezervace, ale o národní přírodní památky a rezervace se stará Agentura ochrany přírody a krajiny, potažmo stát," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec.

Kniha abecedně vyjmenovává všechna chráněná území v Karlovarském kraji a každou lokalitu doplňuje také obrazová příloha. 

"Ona sama ta publikace je nádherným mezníkem, protože zhruba před dvaceti lety vyšla publikace Chráněná území v ČR včetně Karlovarského kraje. A tady se můžete podívat v tom porovnání, o kolik se rozšířila ta chráněná území. Takže je to neustálý vývoj a je to příjemný vývoj," popsal Jindřich Horáček, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO Slavkovský les. 

Publikace obsahuje mapku se všemi 95 místy a může sloužit jako ucelený průvodce pro výlety po krajině. Medializací zajímavých míst ale zároveň stoupá riziko jejich devastace neukázněnými návštěvníky. 

"Nebudu popírat, že i to z toho se bojíme, protože jakmile se něco takového vždy zpopularizuje, tak to vyvolá vyšší návštěvnost. A ne každý návštěvník se chová disciplinovaně. Ale to je samozřejmě i na nás, abychom uměli vzdělávat lidi, abychom je upozorňovali na to, že to nemá sloužit jenom jim, ale dalším generacím. A já osobně jsem optimista a vidím to v okolí, že tato kulturní úroveň obyvatelstva se mírně zlepšuje a doufám, že to tak bude i nadále," dodal Jakobec.

Publikace autorského týmu Přemysla Tájka, Jana Matějů, Vladimíra Melichara, Martina Chochela a Petra Krásy, vyšla v nákladu 2000 kusů a kraj za ni zaplatil 500 tisíc korun. K dostání je zdarma v Infocentru Krajské knihovny Karlovy Vary a v kanceláři č. 231 budovy C Krajského úřadu Karlovarského kraje.

V příštím roce oslaví Chráněná krajinná oblast Slavkovský les 50 let od založení a chystá řadu zajímavých akcí. Vyplatí se proto sledovat stránky slavkovskyles.nature.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy