Region: Muž byl obviněn z pokusu vraždy

Loni v srpnu měl z nestřeženého pracoviště na Chomutovsku odejít osmatřicetiletý vězeň, který měl při svém útěku odcizit i osobní automobil. V odcizeném vozidle ho na Ašsku vypátrali policisté z Obvodního oddělení Aš, kteří ho pronásledovali a za použití výstražného a zvukového zařízení společně s nápisem „STOP POLICIE“ se ho snažili zastavit. Osmatřicetiletý muž ovšem na výzvy nereagoval a pokračoval ve své agresivní jízdě, při které ohrožoval i ostatní účastníky silničního provozu.

dezinfekce

O této události jsme loni informovali zde (v článku je i video z pronásledování).

Na přehledném úseku začala policejní hlídka ve služebním vozidle z levé strany předjíždět vozidlo značky Škoda, které řídil osmatřicetiletý muž. Když byly vozidla na téměř stejné úrovni, tak měl policista sedící na místě spolujezdce využít svého oprávnění a řidiče se pokusit donutit k zastavení vozidla použitím donucovacího prostředku hrozba namířenou střelnou zbraní. Na to měl osmatřicetiletý muž zareagovat tak, že náhle změnil směr jízdy a prudce narazil do souběžně vedle něj jedoucího služebního vozidla. Po tomto manévru mělo dojít ke střetu levých předních dveří vozidla značky Škoda s pravou přední částí služebního vozidla. K odvrácení havárie musel policista řídící služební vozidlo provést vyrovnávací manévr, při kterém došlo k usmýknutí kol zadní nápravy automobilu a aktivací pohonu zadní nápravy prostřednictvím spojky s následnou stabilizací osobního automobilu. Pokud by policista tento manévr úspěšně neprovedl, tak mohlo po střetu dojít k sjetí vozidla z pozemní komunikace do přilehlého příkopu a následně strmé stráni, což by vedlo k rotaci vozidla kolem jeho podélné osy, tedy přetočení automobilu přes střechu. Tím by mohlo dojít u zakročujících policistů ke vzniku závažných, mnohočetných, bezprostředně ohrožujících či smrtelných poranění.

Kriminalisté z Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zahájili trestní stíhání osmatřicetiletého muže ze Sokolova, kterého obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu a přečinů neoprávněného užívání cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí.

V případě prokázání viny hrozí osmatřicetiletému muži trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest.

nprap. Jakub Kopřiva


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy