Region: Motocyklisté vyrazili po zimě na silnice

Duben je považován za měsíc bezpečnosti na našich silnicích. S příchodem hezkého počasí o předchozím víkendu vyrazili na silnice již i motocyklisté, kteří po dlouhé zimě vyvětrali své dvoukolé mazlíčky.

dezinfekce

Motocyklisté by si měli uvědomit, že patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Případný střet s vozidlem nebo pevnou překážkou končí ve valné většině těžkými zraněními nebo dokonce smrtí. Proto motocyklisté zbytečně neriskujte a nepředjíždějte v nepřehledných místech, v zatáčkách apod., neboť je to nebezpečný a  zbytečný hazard. 

Ze svých chyb se snad poučil i dvacetiletý řidič z Chebska, který jel v sobotu dne 22. dubna 2023 v odpoledních hodinách na motocyklu značky Honda od obce Březová k obci Arnoltov. Při průjezdu levotočivou zatáčkou zřejmě nepřizpůsobil rychlost a s motocyklem dostal smyk, který se mu už nepodařilo vyrovnat. Poté měl přejet vpravo mimo komunikaci do odvodňovacího příkopu, kde z motocyklu spadl. Při havárii došlo ke zranění řidiče, který byl na místě záchranáři ošetřen a poté převezen do nemocnice. Policisté s ním provedli orientační dechovou zkoušku na alkohol, která vyšla negativně. Poté mu byla za přestupek uložena pokuta.  

Ve stejný den a téměř ve stejný čas došlo k další dopravní nehodě motocyklisty. Osmadvacetiletý muž řídil motocykl značky Suzuki po silnici I/13 ve směru od Chomutova na Ostrov. Na křižovatce u Damic zřejmě nerespektoval, že vozidlo před ním mělo na vozidle zapnuté znamení o změně směru jízdy vlevo a začal toto vozidlo předjíždět v době, kdy řidička s vozidlem začala odbočovat vlevo. Tímto došlo ke střetu motocyklu s vozidlem, při kterém utrpěl řidič motocyklu zranění, se kterým byl letecky transportován do nemocnice. Tato dopravní nehoda je v současné době v šetření policistů. 

Drazí motorkáři, počítejte s tím, že v této době jsou vozovky ještě studené a v ranních hodinách Vás mohou zaskočit ještě ranní mrazíky. Většina řidičů si na Vaší přítomnost na silnicích musí po zimě zase zvyknout, proto buďte zvláště obezřetní. Dbejte na to, aby Vaše první kilometry byly v klidném tempu. Nechrání Vás žádná karoserie či bezpečnostní pás, ale pouze prvky pasivní bezpečnosti, které maté na sobě. Na každou vyjížďku použijte oblečení určené na motocykl,  kvalitní pevnou obuv, rukavice, chrániče kloubů a páteře. Samozřejmostí je také  nasazená a řádně připevněná ochranná přilba. Při nákupu ochranných prvků a oblečení  vybírejte ty s reflexními prvky, neboť vidět a být viděn je základní bezpečnostní pravidlo pro účastníky silničního provozu.

Nezapomeňte:

•    Při jízdě buďte neustále ve střehu.

•    Předvídejte.

•    Sledujte situaci ve zpětném zrcátku i vedle sebe.

•    Nezapomínejte na pravidlo VIDĚT A BÝT VIDĚN.

•    Buďte vždy připraveni brzdit.

•    Vždy si nechávejte odstup od ostatních účastníků silničního provozu.

•    Buďte ohleduplní.

Policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje mají pro motocyklisty připraveno několik preventivních aktivit, které budou probíhat od jara do podzimu po celém kraji. Při těch budou motocyklistům poskytovat nejen drahocenné preventivní rady, ale také třeba například motolékárničky, reflexní kšandy či jednorázové alkotestery. 

Přejeme Vám v nové sezóně, abyste se vždy v pořádku vrátili zpět domů.

kpt. Bc. Zuzana Churaňová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy