Region: Lázně byly zapsány do seznamu UNESCO (TV Západ)

Mimořádný úspěch zaznamenal náš kraj v oblasti památek UNESCO. Trojice lázeňských měst Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně byly spolu s dalšími osmi lázeňskými městy z Německa, Belgie, Francie, Itálie, Velké Británie a Rakouska zapsány na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V sobotu tak při svém online jednání rozhodl Výbor světového dědictví UNESCO.

dezinfekce

"Především je to velikánská radost, protože proces, který jsme si tehdy naplánovali asi na pět let, tak se protáhl asi na jedenáct a kus. Pro Karlovarský kraj je to obrovský úspěch z pohledu marketingu, z přidané hodnoty na trhu lázeňství, konkurenceschopnost. Určitě je to i přístup k financím na udržování historického a kulturního dědictví. Myslím si, že to pozná každý, ať už bydlí v Karlových Varech nebo v dalších lázeňských městech či sem přijede, ať už do lázní či jako klasický turista. Pro mě osobně je to velké zadostiučinění, zakončení procesu, který byl mnohdy velmi strastiplný. Mnohdy se dostával i na bod, kdy jsme si říkávali, zda vůbec máme šanci. Museli jsme zveřejňovat nepříjemné zprávy těm, kteří neuspěli. Nakonec jsme získali užší složení té skupiny 11 lázeňských měst. Pro mě je to i jedna velká životní zkušenost, protože to, co jsem se naučil při jednání s 11 starosty z pěti zemí, to je nepřenositelné a určitě z toho žiji dodnes," uvedl v reakci na zápis hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Ze zápisu by měl profitovat celý region, nejen zmíněná tři lázeňská města. 

"Ten potenciál zapsání na seznam UNESCO je obrovský, ať už z pohledu klasického cestovního ruchu a  zejména z pohledu lázeňství. Zároveň tato nominace – mezinárodní, je unikátní v rámci UNESCO, tzn., že se dá předpokládat, že vzbudí i mimořádnou pozornost. Myslím si, že naše tři lázeňská města – náš lázeňský trojúhelník, se zapíšou velkým písmem na ten seznam atraktivit v rámci ČR. Určitě to přesměruje výrazný proud cestovního ruchu a lázeňských hostů do našeho regionu," dodal Kulhánek. 

K využití příležitosti musí kraj zajistit řadu kroků, z nichž některé už se realizují. 

"Tam jsou dva úhly pohledu. Ano – turistickou infrastrukturu musíme dovybavit tak, aby byla schopna zvládat vyšší počet návštěvníků. Zároveň ale marketingovými aktivitami chceme cílit zejména na lidi, kteří sem nepřijedou na jeden či půl den, otočí se a pojedou jinam, ale na ty, kteří zde zůstanou. Ať již jsou to lázeňští hosté či lidé, kteří si přijedou vyzkoušet některé procedury, ale zároveň zde stráví čas na horách, na vodě, na golfu, a to si myslím, že je nástroj marketingový, který určitě budeme používat a cílit primárně na lidi, kteří sem přijedou na několik dní. Člověk nepřijede do lázní s tím, že stráví 24 hodin na lázeňských procedurách. Pojede ale do Krušných hor, do Bečova, do Lokte, pojede na řadu památek, na řadu krásných přírodních míst, které zde máme, a to je přesně to, co je tím obrovským přínosem pro celý region, protože to zasáhne nejen ta tři lázeňská města, ale celý Karlovarský kraj," popsal hejtman. 

Zápisem na seznam práce nekončí, ale pokračuje.

"Kdy budeme muset dokládat UNESCU a naplňovat to, že splňujeme kritéria právě toho zápisu. Tzn., ať je to péče o ta města, o jejich architekturu, kulturně-historické dědictví. Budeme muset samozřejmě monitorovat ten stav a informovat UNESCO o zásadních aktivitách, které se tady připravují tak, abychom si tu svoji autentickou hodnotu zachovali," zdůraznil hejtman Petr Kulhánek. 

Zápis do seznamu UNESCO bude mít také odezvu v chystané transformaci kraje. Jeden ze strategických projektů se totiž týká posílení ekonomického pilíře regionu – lázeňství. Prokazování účinků lázeňské léčby na zdraví člověka se ujímá krajský Institut lázeňství a balneologie. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy