Region: Kvůli epidemii byl omezen pohyb pro dva okresy (TV Západ)

Od páteční půlnoci 12. února začala platit zpřísněná pravidla pro pohyb osob ve dvou ze tří okresů našeho kraje – Chebska a Sokolovska. Tyto regiony jsou v rámci republiky nejvíce postiženy šířením nemoci covid-19 a pravděpodobně i její britskou variantou. Bylo také zavedeno povinné nošení chirurgických roušek i respirátorů FFP2.

dezinfekce

Na celkem 44 místech včetně hraničních přechodů byly zřízeny kontrolní body, kde se v nepřetržitých službách střídají stovky policistů z karlovarského i dalších krajů. Opatření obsahuje 11 výjimek, kdy lidé bez bydliště v dotčených okresech mohou vycestovat nebo přicestovat. 

Poslanci zároveň neschválili Vládě ČR další prodloužení nouzového stavu, který tak měl skončit půlnocí 14. února. Karlovarský kraj svolal v pátek Bezpečnostní Radu a Krizový štáb, aby se jednalo o situaci. S výsledkem seznámil veřejnost prostřednictvím videodokumentu hejtman Petr Kulhánek. 

"Vážení přátelé, dnes jsme projednávali na Krizovém štábu Karlovarského kraje a Bezpečnostní Radě, co nastane, až skončí nouzový stav. Je mi jasné, že dlouhotrvající omezení jsou pro vás frustrující, mnozí jste z nich unaveni, vede vás to možná i k tomu, že je nedodržujete zcela kompletně. V každém případě čelíme stále masivnímu komunitivnímu přenosu koronavirové pandemie. Zároveň se k nám dostal ve značné míře britský virus, který je mnohem nakažlivější než ten původní. Proto musíme myslet na to, že i v následujících týdnech potřebujeme opatření, která této nákaze alespoň trošku zbrzdí postup. Proto jsme se rozhodli připravit vyhlášení Stavu nebezpečí, který nám dává alespoň náhradu toho, co platilo při Stavu nouze. Vyhlášení Stavu nebezpečí pro nás znamená možnost omezení pohybu, nepočítáme s nočním vycházením či se zákazem nočního vycházení, ale počítáme s tím, abychom opravdu minimalizovali pohyb a vycházeli pouze za účelem nezbytně nutným – za prací, za zdravotní péčí, k naplnění základních životních potřeb. Dále nám Stav nebezpečí umožňuje stále pokračovat ve vyhlášení pracovní povinnosti tak, jak je již dnes v platnosti. Umožňuje nám také určit školy, které budou pečovat o děti zaměstnanců kritické infrastruktury. V souběhu s možnými opatřeními Krajské hygienické stanice může být rozsah opatření rozšířen na omezení  otevření obchodů, služeb, zařízení kulturních i sportovních. Já vás moc prosím, abyste byli ještě trpěliví, protože se všichni chceme vrátit do normálního života. Ale to masivní uvolnění opatření po skončení nouzového stavu by nám k tomu nepomohlo. A hlavně by nás od toho normálního života zase oddálilo. Takže vás prosím ještě jednou, abyste byli trpěliví, zodpovědní a abyste sami za sebe dodržovali základní hygienické předpisy a pomůcky, které jsou. Děkuji mnohokrát," apeloval hejtman Petr Kulhánek na veřejnost. 

Během víkendu pak proběhla řada dalších jednání mezi hejtmany i Vládou a jejich výsledkem bylo prodloužení nouzového stavu o 14 dní. Nově platí zpřísněná opatření pro nošení ochranných prostředků na veřejnosti. Nově je potřeba mít buď respirátor třídy FFP2 nebo chirurgickou roušku. Pokud se setkají lidé bez ochranných prostředků, musí nastoupit automaticky do karantény. Od pondělí se ruší omezení úředních hodin úřadů, ostatní opatření zůstávají v platnosti jako dosud.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy